Joksimović: EU da govori jednim glasom 1Foto. Ministarstvo za EI /TW ‏

Očekujemo da Evropska unija (EU) počne da govori o budućnosti proširenja jednim glasom, da bismo mi kao zemlja kandidat pripremili realističnu agendu reformi i dobro se poneli prema očekivanjima našeg naroda, rekla je danas u Bukureštu ministarka za evrospke integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove država kandidata za članstvo u EU rekla da Srbija očekuje međuvladinu konferenciju do kraja juna i otvaranje najmanje dva poglavlja. Ona je ocenila da je proširenje u najboljem interesu i Evropske unije i država-kandidata.

Prema njenim rečima, ukoliko EU ne aktuelizuje politiku proširenja, „mi ćemo, nažalost, misliti da se od nje odustalo“.

Joksimović je predočila da je Srbija dodatno suočena sa raznim izazovima na evropskom putu koji se tiču regionalne stabilnosti, a ukazala je i na Poglavlje 35, koje se bavi odnosima sa Prištinom i Briselskim sporazumom, potpisanim pre šest godina.

Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali je Priština pre nekoliko dana, nažalost, u svom parlamentu usvojila novu platformu za dijalog, koja ne uzima u obzir i podriva važnost Briselskog sporazuma, ukazala je. Za nas je sada pitanje kako nastaviti dalje, jer ako žele samo da pričaju kao Evropljani, ali ne deluju i ne razmišljaju kao Evropljani, onda mislim da nama neće biti lako da postignemo kompromis koji smo prvobitno hteli, napomenula je Joksimović. Uložili smo mnogo političke volje i napora da se dostigne održivo kompromisno rešenje, rekla je Joksimović i poručila da će Srbija nastaviti da se ponaša konstruktivno u regionu.

Rumunski ministar za evropske poslove Đorđi Čamba, koji je predsedavao sastankom, istakao je da je proširenje za rumunsko predsedavanje Unijom veoma važan prioritet i da je iz rumunske perspektzive to budućnost Evrope.

On je istakao da Rumunija tokom svog predsedvavanja mora voditi računa o svakoj zemlji kandidatu i njenom napretku na evrospkom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari