Joksimović: EU - najbolje mesto za život 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je za RTS da Srbija nije ni slepa ni gluva i da vidi šta se dešava u samoj Evropskoj uniji, ali da je to i dalje najbolje mesto za život i rad.

Ona je dodala da nije dobro ako građani smatraju da EU predstavlja samo neku politizaciju za Srbiju, jer nije tako.

Joksimović je rekla da uoči objavljivanja izvešataja o napretku Srbije u evrointegracijama stižu razne vesti, kako iz regiona tako iz same EU.

„Dobro je čuti pozitivne i dobre poruke. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister je uticajan političar u Nemačkoj i nama znači njegova vrsta podrške. To je odraz onoga što u Evropskoj uniji prepoznaju, a to je da Srbija pokazuje odgovornost i ozbiljnost prema sopstvenim građanima“, istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima, građani Srbije nemaju uvek isti stepen podrške prema evropskim integracijam i u odnosu na razna politička zbivanja, ta podrška malo opada, pa onda opet malo raste.

Kaže da je Vlada Srbije pokazala da evrointegracije za nas nisu samo deo spoljne politike, putovanje u Brisel, ni otvaranje poglavlja.

„To je domaći zadatak za nas same. Mi to radimo pre svega zbog sebe, a članstvo u EU je dobro došlo. Članstvo u EU je cilj kojem težimo, ali mi hoćemo proces reformi da sprovedemo da bi naši građani rekli da smo nešto dobro uradili za našu zemlju“, napomenula je Jadranka Joksimović.

Što se tiče Izveštaja o napretku Srbije u evrointegracijama, očekuje ocenu koja će da potvrdi da se ekonomski proces pre svega ostvaruje dobro.

Biće tu zamerki i oko potrebe napretka u vladavini prava, usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom što je sve normalno. To je taj proces i mi smo zato u procesu pregovora. Evropske integracije su nam okvir koji nas ubrzava i daje nam dinamiku, a pitanje ocene je važno jer ukazuje gde nešto treba još da uradimo, naglasila je Joksimović.

Najvažnije za građane je da razumeju: da smo sada članica EU, ne bismo bili najproblematičnija i najsiromašnija zemlja već jedna od najpouzdanijih, izjavila je Joksimović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari