Joksimović i Bergant: Slovenija čvrsto podržava politiku proširenja i evropski put Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa novoimenovanim ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom, sa kojim je razgovarala o procesu evropskih integracija Srbije, daljem jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja, situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i o trenutnim izazovima koje je nametnula pandemija Kovid-19.

Ministarka je poželela dobrodošlicu slovenačkom ambasadoru izraživši uverenje da će tokom diplomatskog mandata značajno doprineti da bilateralni odnosi dveju zemalja budu još bolji, i da će podrška Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i do sada, biti konkretna i kontinuirana.

„Zahvalni smo Sloveniji na značajnoj stručno-tehničkoj podršci srpskoj administraciji u pregovorima o članstvu, kao i na razumevanju pozicije Srbije u regionu – koju smo izgradili na iskrenim zalaganjima za politiku mira, stabilnosti i saradnje”, naglasila je Joksimović i dodala da je Srbija takođe zahvalna Sloveniji na partnerskoj saradnji tokom krize izazvane pandemijom i da verujemo da će dalja pomoć Evropske unije u socio-ekonomskom oporavku regiona biti podjednako uspešna.

Posebno je istakla očekivanje da će predsedavanje Slovenije Evropskoj uniji u drugoj polovini 2021. godine  dodatno ojačati kredibilitet politike proširenja i doprineti da Srbija, ali i Zapadni Balkan dobiju novi zamajac u svom pristupanju Uniji.

Ambasador Bergant naveo je da će Slovenija nastaviti sa konkretnom pomoći Srbiji u svim pregovaračkim poglavljima gde za tim postoji potreba, i dodao da će proširenje EU svakako biti jedan od priroriteta slovenačkog predsedavanja. Posebno je istakao značaj nedavnog učešća predsednika Vučića na Bledskom strateškom forumu i njegove posete Sloveniji u kontekstu intenziviranja političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Slovenije.

Joksimović je takođe izrazila uverenje da će do sada primenjivani pristup ocenjivanja našeg napretka, dovesti do toga da u oktobarskom Izveštaju o napretku Srbije budu pozitivno  ocenjeni svi naši značajni reformski rezultati, pre svega na osnovu jasnih i dostupnih činjenica.

Ministarka Joksimović je istakla  da će nova Vlada Srbije dodatno pojačati dinamiku  reformskog procesa, posebno u ključnim oblastima vladavine prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, što i građani očekuju. Takođe, ministar Joksimović je informisala ambasadora da je u maju usvojen Akcioni plan za sprovođenje medijske strategije, da su u julu revidirani akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, kao i da je 1. septembra stupio na snagu Zakon  o sprečavanju korupcije.

Ona je naglasila da je “Srbija i do sada pregovarala po veoma strogoj EU metodologiji i pravilima, i da nikada nismo tražili prečice do članstva. S tim u vezi, nadamo se da će nova metodologija pregovora pored najavljenog Ekonomsko-investicionog plana za ZB, doprineti da se proces dodatno pospeši i ubrza kad god su uslovi za to ispunjeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari