Joksimović i Fabrici: Sledeća godina važna za Srbiju 1

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici, razgovarali su o rezultatima ostvarenim u 2017. godini u evropskim integracijama Srbije, navedeno je u sapštenju Vlade RS.

Kako je rečeno, oni su razgovarali i o prioritetima i planovima pristupnog procesa Srbije u predstojećoj 2018. godini, posebno imajući u vidu činjenicu da će predsedavanja Bugarske, pa zatim i Austrije, koje su stavile temu proširenja na svoj dnevni red, biti prilika da se da zamajac i ubrzanje pristuponog procesa Srbije.

Ministarka Joksimović je naglasila da Srbija može biti relativno zadovoljna dinamikom u 2017, u kojoj smo otvorili ukupno 6 poglavlja, iako smatramo da je moglo i više. Takođe, naglasila je da Srbija prepoznaje važćnost sledeće godine za dinamiku procesa, i da ćemo nastojati da ubrzamo reformski proces u brojnim oblastima, što verujemo da će značiti i pozitivan izveštaj o napretku koji se očekuje u aprilu iduće godine.

Takođe, izrazila je očekivanje da će predstojeća tzv. februarska strategija o proširenju, koju je najavio predsednik EK Žan Klod Junker, dati jasniju perspektivu i vremenske rokove za članstvo, i prepoznati Srbiju kao zemlju kandidata koja je izuzetno napredovala u pristupnom procesu.

„Ambasador Fabrici je naglasio da je zaista iduća godina važna za Srbiju i region, u smislu daljeg procesa napredovanja u evropskim integracijama i podizanja fokusa i pažnje EU i članica ka regionu i temi proširenja. Izrazio je nadu da će se dinamika procesa reformi u Srbiji dodatno ubrzati, što će doprineti ubrzanju pristupnog procesa i otvaranju novih poglavlja“, objašnjeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade RS.

Kako je preneto u saopštenju, Joksimović i Fabrici su takođe razgovarali o nastavku korišćenja i dobrog planiranja IPA fondova i pojačanoj aktivnosti ministarstva u pogledu jačanja kapaciteta za apsorpciju.

Ambasador Fabrici je preneo da je u EK prepoznat rad i napredak u pogledu dobrog programiranja i korišćenja IPA fondova kao i jačanje vidljivosti činjenice da je EU najveći donator u Srbije, i da se nada da će se u budućnosti ta vidljivost još više podići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari