Joksimović i Hargitai: EBRD partner u procesu EI i razvoja Srbije 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zaduženom za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai o razvoju Srbije kroz proces EI.

Kako se navodi u saopštenju, potreba je, i obostrana želja, da se koordiniranim pristupom fondova EU (IPA 2018) i EBRD-a omogući veća dostupnost povoljnih kredita koje Banka opredeljuje za razvoj malih i srednjih preduzeća, a radi ekonomskog razvoja lokalnih sredina, ali i infrastrukture, energetske efikasnosti, životne sredine i drugog.

Napominjući da bi iznos bespovratnih sredstava EK za Srbiju trebalo da bude veći nego do sada, Joksimović je saglasna sa potrebom efikasnog modela kombinovanja bespovratnih IPA sredstava i zajmova EBRD.

Osim toga, istaknuta je i neophodnost dalje saradnje u realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Ministarka za evropske integracije ukazala je u tom smislu, na važnost tih projekata, a njena inicijativa prepoznata je i podržana od međunarodnih finansijskih institucija i EK.

Joksimović je Žužanu Hargitai informisala da je Ministarstvo za evropske integracije i Razvojna agencija Srbije potpisale Memorandum o saradnji – odnosi se na koordinaciju aktivnosti i nalaženja finansijskih izvora za projekte na lokalu – a kroz mrežu regionalnih razvojnih agencija. To će, objasnila je ministarka, doprineti boljem prepoznavanju potreba malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou.

Žužana Hargitai napomenula je da se sredstva EBRD-a namenjena za regionalne incijative, u značajnoj meri izdvajaju za potrebe Srbije, što – kako je akcentovala, dokazuje ozbiljniji kapacitet institucija naše države u odnosu na region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari