Joksimović i Luteroti: Austrija podržava evropski put Srbije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem o Izveštaju EK o napretku Srbije.

Teme razgovora su bile i bilateralnim odnosima i saradnji dve države u nastavku pristupanja Srbije EU, rezultatima reformskog procesa, situaciji u regionu i prioritetima predsedavanja Austrije Savetom EU – u drugoj polovini godine, navodi se u saopštenju za medije.

Joksimović je ocenila da je Izveštaj EK izbalansiran, dobar i odmeren, da je zapažen napredak Srbije u gotovo svim oblastima. Posebno je akcentovala rezultate u ekonomiji, vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i navode o značaju naše države kao faktoru regionalne saradnje i stabilnosti. Naravno, svesni smo da ima još posla u svim navedenim oblastima, objasnila je ministar uz konstataciju da će urađeno biti u funkciji napretka građana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za evropske integracije izveštaj je, takođe, naglasila je ministar, značajan indikator i za otvaranje novih poglavlja. Obavestila je Lutertotija da je država spremna za otvaranje 5: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija i rekla da očekujemo da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU – u prvoj polovini godine, otvoriti više od 2 poglavlja.

Ministar evropskih integracija akcentuje da su za Srbiju stabilnost i napredak veoma važni kako za region, tako i za EU u celini. Veruje da bi zalaganje Beograda – da je mir preduslov saradnje i razvoja, trebalo da slede svi u regionu.

Austrija snažno podržava jasno proervopsko opredeljenje i strateški interes Srbije da postane članica EU, rekao je ambasador Luteroti. Potvrdio je da će Austrija i tokom predsedavanja Savetom EU pomoći Srbiji u daljem procesu pristupanja i naglasio da smo – kada je o evropskim integracijama reč, na pravom putu. Uveren da je našoj državi i budućnosti mesto u EU, pozitivno se odredio prema rezultatima reformi i izrazio očekivanja da će započete reforme biti nastavljene većim intenzitetom, piše u saopštenju za medije.

Ministar evropskih integracija zahvalila je na pomoći, podršci i iskustvu kojim Austrija doprinosi procesu evropskih integracija Srbije. Ona i ambasador Luteroti istakli su da su bilateralni odnosi dve države na visokom nivou i prcizirali da je jedan od dokaza činjenica da je Austrija jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Konstatovali su i da postoji prostor za intenziviranje sveukupne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari