Joksimović i Oricio o reformama 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oriciom o reformama koje se sprovode, aktivnostima i planovima te organizacije, o procesu evropskih integracija Srbije, kao i o regionalnoj saradnji.

Joksimović je, kako se navodi u saopštenju, naglasila da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Vlade Srbije.

Ona je ocenila da su reforme koje se sprovode u funkciji poboljšanja standarda i boljeg života građana i da evropske integracije predstavljaju najbolji mehanizam za unutrašnji razvoj i napredak zemlje.

Joksimović je, takođe, istakla napredak postignut u oblastima koje pokrivaju poglavlja 23 i 24. Ona je navela da Srbija očekuje da na prvoj međuvladinoj konferenciji tokom malteškog predsedavanja Uniji, krajem febrzara ili početkom marta, otvori poglavlja za koja je tehnički spremna – 26 o kulturi i obrazovanju, a zatim i 20 i 29, o industrijskoj politici i preduzetništvu,
odnosno o carinskoj uniji.

Naglasila je, međutim, da zbog prethodnih iskustava, ostajemo oprezni u najavama.

Oricio je ukazao da postoje određene oblasti u kojima se komunikacija Misije OEBS i Srbije može dodatno intenzivirati.

Pomenuo je, u tom kontekstu, pitanje migracija i horizontalnu saradnju misija OEBS u regionu. Oricio je naglasio da reforme pravosudnog sistema i osnovnih
prava, slobode, bezbednosti i pravde predstavljaju tradicionalne aktivnosti kojima OEBS pruža podršku.

On je pohvalio dosadašnje rezultate i ukazao na važnost daljih reformi u ovim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari