Joksimović i Pina: Portugal iskreno podržava evrointegracije Srbije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanom ambasadorkom Portugala Viržinijom Pina o saradnji dve zemlje u nastavku procesa pristupanja Srbije EU, sprovođenju reformi, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim pitanjima.

Jokimović je zahvalila na sveukupnoj pomoći kojom Portugal podržava evrointegracije Srbije i istakla da članstvo u EU predstavlja spoljno-politički prioritet Srbije što se „potvrđuje kroz posvećenost u sprovođnju reformi, koje su – kako je naglasila, najbolji mehanizam unutrašnjeg razvoja države“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministarka je posebno izdvojila reforme u vladavini prava, ekonomiji i drugim oblastima i dodala da je napredak konstatovan i u Izveštaju Evropske komisije kojim je Srbija, kako je rekla, „generalno zadovoljna i iz koga će primeniti sve primedbe koje oceni kao osnovane“.

Joksimovićeva je navela i da se Srbija zalaže za stabilnost regiona koja je preduslov razvoja, saradnje i napretka. Ponovila je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz centralne Srbije i naglasila da je Beograd ispunio gotovo sve predviđeno Briselskim sporazumom, a da Priština, za šest godina, nije ni najelementarnije – da formira Zajednicu srpskih opština.

Ambasadorka Pina je rekla da Portugal podržava dijalog Beograda i Prištine i da insistira na sprovođenju obaveza preuzetih Briselskim sporazumom.

Ona je rekla da će Portugal nastaviti da podržava evrointegracije Srbije dodajući da je za njenu zemlju članstvo u EU bilo najznačajniji faktor za ukupan napredak i transformaciju društva i države.

Pina je ukazala da je Srbija okosnica evrointegracije EI regiona i da je ostvarila značajan pomak na putu ka članstvu u EU. Precizirala je i da proces pristupanja zavisi od napretka u reformama – koje bi trebalo da budu dinamičnije, ali i da bi EU trebalo da zadrži kredibilnu politiku proširenja, navodi se u saopštenju.

Joksimović i Pina saglasile su se da su politički odnosi dve države dobri i stabilni, da bi trebalo da ih prate i ekonomski – posebno jer postoji obostrana zainteresovanost, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari