Joksimović i Rot: Srbija ključna država regiona 1

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa državnim ministrom za Evropu Mihaelom Rotom o odnosima i daljoj saradnji dve države, evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u tom procesu sprovode, situaciji u regionu i drugim važim temama, stoji u saopštenju.

Ministarka za evropske integracije, najpre je zahvalila Nemačkoj, kao važnom strateškom partneru, na značajnoj podršci i pomoći koju pruža Srbiji u procesu pristupanja EU. Takav odnos potvrđuje se podatkom da je Nemačka naš najveći bilateralni donator – za 15 godina, izdvojila je 1,6 milijardi evra za različite projekte.

Jadranka Joksimović ponovila je Mihaelu Rotu da će Srbija, i u predstojećem periodu, biti kredibilan i pouzdan partner Evropske unije, sa kojom će – kao i do sada, tesno i aktivno sarađivati u rešavanju problema značajnih za EU, a jedan od njih jeste migranska kriza, piše u saopštenju.

Ministarka je naglasila da su evropske integracije strateški cilj Srbije i da su reforme koje se u procesu pristupanja EU sprovode u funkciji sveukupnog razvoja države. Jadranka Joksimović i Mihail Rot posebno su, u tom kontekstu, podvukli važnost rada na poglavljima 23 i 24 – tiču se, pored ostalog, vladavine prava i borbe protiv kriminala i koprupacije, kao bitnim za dalji nastavak evrointegracija.

Jadranka Joksimović je istakla da se Srbija zalaže za saradnju u regionu, jer je ona preduslov mira, razvoja i stabilnosti. Očekuje i da ostali uvide značaj pomenutih vrednosti i daju konkretan doprinos njihovoj afirmaciji. Ona i Rot akcentovali su značaj predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu, sa koga bi ponovo trebalo poslati jasnu poruku o značaju i potrebi stabilnosti i saradnje u regionu, i posebno u pogledu pripreme regionalnih infrastrukturnih projekata, navodi se u sopštenju za medije.

Ministarka je precizirala da je Beograd jasno opredeljen za nastavak razgovora sa Prištinom i puno sprovođenje Briselskog sporazuma. Naglasila je važnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Uveren da je Srbija ključna država za stabilnost regiona, državni ministar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihael Rot ocenio je da je ona pouzdan partner i Nemačke i Evropske Unije. Naglasio je važnost nastavka i ubrzanja dinamike reformskih procesa, posebno u oblasti vladavine prava, što će dovesti do ubrzanja dinamike pristupnih pregovra i napretka Srbije ka EU.

Rot je istakao značaj formiranja Ministarstva za evropske integracije za nastavak pristupanja EU i – poželevši joj mnogo uspeha u radu, čestitao Jadranki Joksimović na imenovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari