Joksimović: Izvesno otvaranje tri poglavlja do kraja 2017. 1Foto: EPA/ OLIVIER HOSLET

Ja sam često u Briselu, to je važan deo mog posla.

Bila sam u nedelju u Salcburgu na regionalnoj konferenciji o lokalnom i regionalnom razvoju, sa komesarom Hanom i ministrima iz regiona. Bio je veoma zapažen naš nastup. U utorak sam u Briselu razgovarala sa ambasadorima EU država u Briselu, u organizaciji slovačkog i rumunskog ambasadora u Briselu. Predstavila sam šta radimo i odgovorila na neka pitanja koja su ih interesovala. Takođe, to je važan način da saznamo kakvi su aktuelni stavovi članica u pogledu brojnih pitanja. Bio je izvanredan sastanak, otvoren i konstruktivan, navodi za Danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, govoreći o svom ovonedeljnom boravku u sedištu EU.

Naša sagovornica ističe da je sa predsedavajućim Spoljnopolitičkog komiteta EU parlamenta Dejvidom Mekalisterom takođe imala odličan sastanak, „videli ste koliko je pozitivnih poruka poslao“. Ministarka Joksimović takođe ukazuje da je juče sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom potpisala sporazum o budžetskoj podršci za obrazovnu reformu u vrednosti od 27,5 miliona evra.

– I, sasvim je izvesno, da do kraja godine otvaramo tri poglavlja u pregovorima o članstvu u EU. Još ćemo videti da li će konferencija biti organizovana u oktobru, na kojoj bismo otvorili jedno poglavlje, a onda dva poglavlja u decembru, ili ćemo sva tri otvoriti u decembru, što bi, takođe, bilo dobro – da odjednom otvorimo nekoliko poglavlja. Mi radimo naš deo posla, to vam je jasno, sigurna sam, poručuje Jadranka Joksimović.

Ministarka zadužena za evropske integracije je prekjuče za TV N1 izjavila da „ćemo uskoro parlamentu uputiti pregovaračku poziciju za poglavlje 9, koje se odnosi takođe na finansije, imamo pregovaračku poziciju uskoro i za poglavlje 13 koje se tiče ribarstva“.

Nakon susreta sa srpskom zvaničnicom, Dejvid Mekalister je istakao da je „oduvek govorio da kada Srbija bude spremna da uđe u EU ona bi trebalo da uđe, kada će to da bude, u najvećoj meri zavisi od spremnosti Srbije da primeni neophodne reforme“.

Makron: Bez Balkana granice EU nedovršene

Pariz – Kada zemlje Balkana u potpunosti budu poštovale tekovine i demokratske zahteve, Evropska unija trebalo bi da se otvori ka njima, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i istakao da bi u suprotnom one mogle da okrenu leđa Evropi i odu ka Rusiji ili Turskoj, prenosi FoNet. U obraćanju u utorak posle podne studentima Sorbone, gde je predstavio svoju viziju nove Evrope, Makron je rekao da će se EU za nekoliko godina proširiti, jer bez Balkana Evropa je nedovršenih granica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari