Joksimović: Jasna podrška Španije Srbiji na EU putu 1Foto: Vlada Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i novopostavljeni ambasador Španije Raul Bartolomeo Molina razgovarali su danas o planovima Srbije u nastavku evropskih integracija i saradnji dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode tokom pristupanja Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaduženog za evropske integracije, Jadranka Joksimović upoznala je Molinu sa aktivnostima naše države u procesu pristupanja. Ponovila je da je članstvo u EU strateški spoljno-politički interes naše države i potvrdila našu posvećenost evrointegracijama. Ministarka je zahvalila na sveukupnoj pomoći i podršci koju nam Španija pruža na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Joksimović je navela da je Srbija opredeljena da sprovodi refome, što je potvrdio, kako je ocenila, i generalno pozitivan Izveštaj EK, u kojem je kostatovan manji ili veći napredak u najvećem broju oblasti, ali i bez nazadovanja. Stoga ona očekuje da ćemo do kraja meseca, kada se završava rumunsko predsedavanje Savetom EU, otvoriti nekao od poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Jadranka Joksimović posebno se zahvalila ambasadoru Španije na doslednom i principijelnom stavu te države baziranom na poštovanju međunarodnog prava, po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Ona je navela da je Beograd spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimne takse na robu iz Centralne Srbije. Joksimović je ukazala da je Srbija opredeljena za pronalaženje održivot rešenja, ali i da Priština, za razliku od Beograda, nije ispunila nijednu obavezu definisanu Briselskim sporazumom.

Ambasador Molina naglasio je da je Srbija važan činilac regionalne stabilnosti i važan i pozudan partner EU. On je potvrdio da će Španija nastaviti da podržava evropski put Srbije koja, kako je naveo, ima jasnu evropsku budućnost. Ambasador je konstatovao da ekonomske i reforme iz oblasti vladavine prava daju rezultate i da bi ih trebalo dinamično nastaviti.

Joksimović i Molina kontatovali su i da su odnosi dve države na izuzetnom visokom nivou i da postoji obostrana zainteresovanost za njihovim jačanjem. Saglasili su se da ima prostora za snaženje ekonomske saradnje koja bi trebalo pojačano da prati odlične političke odnose dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari