Joksimović: Monitorni mehanizam 1

Jadranka Joksimović izjavila je danas, u razgovoru sa ambasadorom Švedske Janom Lundinom, da poglavlje 35 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) nije zamena za dijalog Beograda i Prištine, već „monitorni mehanizam“ za primenu postignutih dogovora.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije je zahvalila na kontinuiranoj podršci Švedske evropskom putu Srbije, na zastupanju politike proširenja EU, i stavu da normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba pratiti kroz poglavlje 35, kako pregovarački proces ne bi bio usporen.

Sagovornici su se saglasili da bilateralne odnose karakteriše uzlazni trend, čemu je doprinela i nedavna poseta premijera Švedske Srbiji.

Joksimović i Lundin ocenili su da napredovanje u procesu evropskih integracija i otvaranje poglavlja treba da bude zasnovano na osnovu ispunjenosti dogovorenih kriterijuma.

Lundin je rekao da će Švedska i nadalje da pruža podršku evropskim integracijama Srbije i otvaranju novih poglavlja do kraja godine, posebno poglavlja 5.

Joksimović je istakla da je poglavlje 5, koje se tiče javnih nabavki, važno zbog nastavka i jačanja borbe protiv korupcije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari