Joksimović: Nismo protiv nove metodologije, ali prvo da znamo kako vrednuje napredak Srbije 1Foto: Ministarstvo za EI

Srbija nije donela odluku da li će pridruživanje Evropskoj uniji (EU) nastaviti po novoj metodologiji jer od evropskih partnera još nije dobila jasan odgovor šta ona konkretno znači, izjavila je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Nismo protiv nove metodologije, ali prvo moramo da znamo kako se njom vrednuje dosadašnji napredak Srbije. Zanima nas da li ćemo u našem pristupnom procesu onda otvoriti skoro sve klastere odjednom, jer iz skoro svih imamo otvorena neka od poglavlja“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da će Srbiji biti lakše da se izjasni kada dobije odgovor.

Ministarka je napomenula da je mnogim kolegama u Evropi i zvaničnicima Evropske komisije postavila to pitanje i dodala da nema određenog roka za izjašnjenje Srbije.

„Usled izmenjenih prioriteta u Evropi tokom pandemije korona virusa, nastojala sam da naš upit prosledimo kroz direktnu komunikaciju. Prosledićemo i pisani upit, jer smatramo da je razjašnjenje neophodno, i verujem da ćemo dobiti odgovor o načinu primene nove metodologije“, navela je Joksimović.

Ona je rekla da je Srbija duboko u pregovaračkom i pristupnom procesu i ocenila da do sada otvorena pregovaračka poglavlja pokazuju napredak u reformskim oblastima vladavine prava, pravde, slobode i bezbednosti.

„Stoga je naše snažno očekivanje da eventualnom primenom nove metodologije dosadašnji napredak nikako ne bi smeo biti umanjen, već naprotiv, unapređen“, rekla je Joksimović za RSE.

Kolegijum komesara EU usvojio je 5. februara metodologiju procesa pristupanja toj zajednici, koja se odnosi na Severnu Makedoniju i Albaniju.

Srbiji i Crnoj Gori, koje su najdalje odmakle u pregovaračkom procesu, ostavljeno je da izaberu – da nastave kao do sada ili da predju na novi postupak u kom će se umesto pojedinačnih poglavlja otvarati i zatvarati šest oblasti, odnosno klastera koji će obuhvatati svih nekadašnjih 35 poglavlja.

Ključni uslov za napredak u bilo kom klasteru jeste vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24, koja će biti zatvorena poslednja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari