Joksimović: Otvaranje jednog ili dva poglavlja do kraja 2019. 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Grčke Jorgosom Diakofotakisom da Srbija očekuje da do kraja godine otvori jedno ili dva nova poglavlja od četiri, koliko ih je trenutno spremno za otvaranje.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Grčke Jorgosom Diakofotakisom o procesu evrointegracija Srbije, rezultatima reformi, situaciji u regionu i EU, saopštilo je to ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, Joksimović se zahvalila na podršci i pomoći koju Grčka daje Srbiji u procesu evrointegracija čime se, kako je naglasila, potvrđuje i višedecenijsko izuzetno snažno i iskreno prijateljstvo dve države.

Ona je obavestila ambasadora o aktivnostima u nastavku evropskog puta Srbije – o posvećenosti kojom se sprovode reforme i činjenici da se poseban akcenat posvećuje reformama u oblasti vladavine prava i ekonomije, dodaje se u saopštenju Vlade.

Ministarka je navela i da Srbija očekuje da do kraja godine i na Međuvladinoj konferenciji koju bi trebalo da organizuje Finska, kao predsedavajuća Savetu EU, otvori jedno ili dva nova poglavlja od četiri, koliko ih je trenutno spremno za otvaranje.

Ovako nevelika očekivanja rezultat su uviđanja da i dalje vlada prilično nepovoljna atmosfera za politiku proširenja. Uprkos tome, Srbija radi na reformskom procesu i pripremi novih pregovaračkih pozicija. Ministarka je podsetila i da smo do sada otvorili sedamnaest poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena, ističe se u saopštenju.

Ministarka je istakla i važnost odluke Grčke, da insistirajući na poštovanju međunarodnog prava, ne prizna nezavisnost KiM.

Rekla je, navodi se u saopštenju, da je Beograd spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije i da se zalažemo za održivo i kompromisno rešenje za KiM. Ministarka je potvrdila našu posvećenost sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ambasador Jorgos Diakofotakis kazao je da će Grčka nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije i konstatovao da EU ne može biti kompletna, a ni u punom kapacitetu funkcionalna bez Zapadnog Balkana u njenom sastavu.

Ocenio je da su efekti sprovođenja reformi vidljivi i da bi one – zbog sveukupnog razvoja Srbije, trebalo da budu nastavljene. Ambasador je posebno apostrofirao ulogu naše države u zalaganju za stabilnost regiona i razvoj Jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju.

Joksimović i Diakofotakis su ocenili da su odnosi dve države prijateljski i na izuzetno visokom nivou, da nema otvorenih pitanja i da postoji obostrana želja, ali i potencijal da se jačaju i unaprede.

Oni su razgovarali i o predstojećem, trećem po redu, Visokom savetu za saradnju Srbije i Grčke i zajedničkoj sednici vlada Srbije i Grčke, koje bi trebalo da budu održane u decembru u Atini, a saglasili su se da bi do tada mogao da se ažurira i unapredi Sporazum o saradnji Grčke i Srbije u procesu evropskih integracija.

      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari