Joksimović: Otvaranje poglavlja dokaz stabilnosti zemlje 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU znače da je zemlja stabilna i samim tim će privući više investitora.

Joksimović je rekla da očekuje da Srbija do kraja godine otvori još tri poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji. Ona je gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink rekla da je otvaranje novih poglavlja važno, jer pokazuje da je Srbija stabilna zemlja, a kad je zemlja stabilna onda će privući više investitora.

Joksimovićeva je rekla da nije najvažniji datum kada ćemo postati članica EU, već da je važno da znamo da su nam vrata Unije otvorena i da se reformama približimo evropskim standardima.

Ona je rekla da su i građani Srbije shvatili važnost ulaska u EU i da u velikom broju podržavaju reforme, koje inače nigde i nikad nisu popularne.

Ovo reforme ne činimo zbog Brisela, već činimo zbog nas, istakla je Joksimović.

Prema njenim reči,a, za Srbiju najteže poglavlje 35 koje se tiče Briselskog sporazuma, ali je dodala da treba biti realan, i da otvaranje tog poglavlja ne znači da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i Metohije, objašnjavajući da iako je mnogo zemelja priznalo nezavisnost Kosova, mnogo njih nije.

On a smtra da je važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo temu o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, „kako bi se videlo gde smo, šta možemo zajedno da radimo i da napravimo neki konsenzus“.

Joksimović je naglasila da bi svi relevantni ljudi trebalo da učestvuju u tom dijalogu, rekavši da je to njihova obaveza, da ne bi posle neko rekao „mene niko nije ni pitao šta mislim o tome“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari