Joksimović: Ozbiljan rad na poglavljima 23 i 24 1Foto: Ministarstvo za evropske integracije

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa delegacijom Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta o evropskoj integraciji Srbije, rezultatima procesa, otvaranju poglavlja i funkcionisanju EU, piše u saopštenju.

Članstvo u Evropskoj uniji strateški je interes Srbije, rekla je Jadranka Joksimović i navela da je Evropska unija najbolje mesto za život, i da građani Srbije imaju vlasništvo nad procesom evrointegracija.

Ministarka je podsetila da je Srbija, u dosadašnjoj fazi pristupnih pregovora otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremno zatvorena, i naglasila da će do kraja malteškog predsedavanja EU, do kraja juna, biti otvorena još dva: 7. i 29. o pravu intelektualne svojine i carinskoj uniji, piše u saopštenju.

Joksimović je sa delegacijom Komiteta za ustavna pitanja EP razgovarala o napretku Srbije u sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, rezultatima koji su do sada ostvareni, kao i budućim aktivnostima i planovima u okviru tih poglavlja. Posao je zahtevan, konstatovala je ministarka i precizirala da je zbog nedovoljnih reformi tokom čitave prethodne decenije i boljih rezultata u budućnosti, Vlada Srbije aktivnostima u poglavljima 23 i 24 pristupila temeljno i ozbiljno.

Ministarka zadužena za evropske integracije ukazuje da su za Srbiju očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, od krucijalne važnosti. Upozorila je da poruke iz okruženja ne utiču pozitivno na stabilnost, posebno ako se ima u vidu da svi u regionu snose odgovornost za njeno jačanje.

Srbija je prepoznata kao sidro stabilnosti regiona, poručili su iz delegacije Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta. Stoga su akcentovali da postoji nepodeljeno mišljenje da je proširenje EU strateški važno i za Jugoističnu Evropu, ali i Evropu u celini. Time se stvara ambijent za učvršćivanje političkih vrednosti koje su u funkciji unapređenja standarda građana, stoji u saopštenju.

Članovi delegaciji Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta veruju da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Oni daju punu podršku nastavku pristupnih pregovora o članstvu države u EU. Pohvalili su rezultate ostvarene u reformskom procesu i izrazili očekivanje da će Beograd i od sada biti važan i pouzdan partner Brisela po svim pitanjima značajnim za Uniju i njenu budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari