Joksimović: Percepcije poremetile činjenice u izveštaju Evropske komisije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je opšta ocena da je Srbija uradila više od onoga što je notirano i pomenuto u izveštaju Evropske komisije o Srbiji, kao i da je percepcija poremetila čistoću činjenica.

Jadranka Joksimović je za RTS rekla da je izveštaj „u principu pozitivan“ jer konstatuje napredak u gotovo svim oblastima a nema nazadovanja ni u jednoj, dodavši da postoje oblasti za koje je dato mnogo političkih ocena i da je „percepcija pomalo poremetila čistoću činjenica“.

Kada je reč o slobodi medija, Jadranka Joksimović je istakla da u izveštaju stoji da nema napretka, podsetivši su u prošlom izveštaju pobrojane sve aktivnosti koje je potrebno da se sprovedu. Zvršena je medijska strategija, proceuirani su svi koji su pretili i napadali novinare, rešeno je ubistvo Slavka Ćuruvije, rekla je Jadranka Joksimović i dodala da je ipak zaključak da nema napretka, što „nije baš logično i što je politička ocena“.

Kada je reč o radu parlamenta, ministarka kaže da je u izveštaju konstatovano da je većina svojom praksom onemogućila značajnu debatu a istovremeno se konstatuje da je predsednica skupštine pozvala opoziciju da učestvuje u debati ali se ne konstatuje da su oni to odbili. Dodaje i da se konstatuje da su protesti uglavnom bili mirni a da se ne konstatuje upad u zgradu RTS, što je takođe okarakterisala kao političke ocene.

Jadranka Joksimović kaže da je Srbija pohvaljena za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, za ekonomiju i regionalnu saradnju, nacionalne manjine. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ona je rekla da se to navodi kao jedna od najvžnijih stavki na osnovu koje se meri mogućnost za otvaranje novih poglavlja.

Ukazuje da je u izveštaju pomenuto da je Priština uvođenjem nelegalnih taksi zakočila dijalog. Iako se Priština poziva da „uloži napore“ ka formiranju ZSO, ministarka kaže da je jasno da za tim nema volje jer je prošlo šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari