Joksimović: Podrška Nemačke Srbiji 1Foto: www.mc.rs

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Tomasom Bagerom koji joj je preneo da Srbija ima podršku Nemačke na evropskom putu, uz poštovanje svih dogovorenih kriterijuma za napredovanje u pregovaračkom procesu.

On je, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, naglasio značaj reformskog procesa za Srbiju, posebno u oblasti vladavine prava.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke stabilni i dobri, kao i da je važno nastaviti stalnu i otvorenu komunikaciju.

Joksimović je naglasila da je proces pristupanja mehanizam suštinskih reformi i sprovođenja prioritetnih ciljeva Vlade.

Istakla je da je pred Srbijom u narednim godinama mnogo posla, kao i da prioriteti Vlade ostaju vladavina prava, ekonomski razvoj i reforma javne uprave.

Bager je istakao da Nemačka ceni pouzdanu i odgovornu politiku koju sprovodi Vlada Srbije.

Posebno se pozitivno osvrnuo na konstruktivnu i ozbiljnu ulogu Srbije i premijera Vučića u pogledu doprinosa regionalnoj stabilnosti, ali i pouzdanog partnera u rešavanju migrantske krize.

Joksimović i Bager su razgovarali i o aktuelnim pitanjima sa kojima se suočava EU, i na koji način održati podršku i poverenje građana Srbije u evropski put.

Joksimović je istakla da Srbija razume važnost poglavlja 35 i implementacije Briselskog sporazuma za ukupan proces pregovora sa EU, ali i da obe strane imaju obaveze iz Sporazuma.

Ona je istakla da je Beograd pokazao vidljiv pomak u dijalogu, ali da očekujemo da i Priština pokaže pomake u formiranju Zajednice srpskih opština.

Joksimović je naglasila da je za razumevanje značaja evropskog puta za građane Srbije važno razgovarati o krajnjim rezultatima bolje i efikasnije države kojima se teži, ali da bi to trebalo da bude praćeno i konkretnim pomacima koji se čine otvaranjem poglavlja.

Na sastanku je ocenjeno, da bez obzira što je reformski proces težak, pun izazova i zahteva sprovođenje odluka koje ne donose odmah rezultate, napredak u tom procesu je sve vidljiviji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari