Joksimović: Podrška procesu integracija Srbije u EU 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa direktorom austrijske Političke akademije Betinom Rauš i grupom eksperata te ustanove i instituta Alojz Mok o bilateralnim odnosima i saradnji dve države u nastavku pristupanja Srbije EU, rezultatima reformi, situaciji u regionu i austrijskom predsedavanju Savetu EU.

Joksimović je ukazala da je Srbija posvećena sprovođenju reformi posebno poglavlja 23 i 24, koje se odnose na pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske sloboda.

Prema njenim rečima Vlada je prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Vlada je usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj pripremi zakon o sprečavanju korupcije, rekla je Jadranka Joksimović. Prema njenom mišljenju Srbija je u potpunosti i tehnički spremna za otvaranje nekoliko poglavlja, uz očekivanje da neka od njih budu otvorena.

Kada je o Kosovu reč, Joksimović je ukazala da je Srbija opredeljena za uspostavljanje održivog rešenja i konstatovala da Priština, za razliku od Beograda, nije ispunila ništa od dogovorenog u Briselu.

Priština je preduzela nekoliko jednostranih poteza koji su u apsolutnoj suprotnosti sa regionalnim ekonomskim aranžmanima, stoga Beograd očekuje da se EU aktivnije angažuje i time doprinese da druga strana realizuje sve na šta se obavezala,izjavila je ministarka.

Direktor Političke akademije Rauš veruje da će reforme nastaviti da daju rezultate i da Srbija zaslužuje mesto u EU. Joksimović i Rauš smatraju da su odnosi dve države na visokom nivou i da postoji prostor za intenziviranje sveukupne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari