Joksimović sa Fabricijem o evropskim integracijama 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i predstavila priroritete Srbije u procesu evropskih integracija.

Tema razgovara sa predstavnicima Delegacije Evropske unije bila su dosadašnja iskustva u programiranju IPA fondova EU, za koja su zaduženi ministarka Jadranka Jokimsović i Minstarstvo za evropske integarcije, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji pohvalili su način programiranja IPA fondova i posvećenost Ministarstva za evropske integracije tom zahtevnom procesu.

Kako se navodi, sagovornici su razgovarali i o izazovima u implementaciji programiranih sredstava gde su podvukli neophodnost jačanja kapaciteta i jedinica u svim ministarstvima, ali i u jedinicama lokalne samopuprave.

Srbiji je, u finansijskoj perspektivi IPA 2 od 2014. do 2020, na raspolaganju oko 1.5 milijarda evra bespovratne pomoći. Oblasti u kojima je do sada najveći broj projekta pripremljen su vladavina prava, infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, lokalni ekonomski razvoj i mala i srednja preduzeća, kao i socijalna komponenta, biće u fokusu i narednih ciklusa programiranja, dodaje se u saopštenju.

Građani Srbije prepoznaju EU kao najvećeg donatora bespovratnih sredstava, kao i da su države EU najveći investotori u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari