Joksimović sa polaznicima Škole evropskih integracija 1Foto: Ministarstvo za evropske integracije

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa polaznicima Škole evropskih integracija koji se nalaze u studijskoj poseti Beogradu – zaposlenima u lokalnim samoupravama i predstavnicima organizacija civilnog društva sa severa Kosovsa i Metohije.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka ih je upoznala sa dosadašnjim i budućim aktivnostima u procesu pristupanja, odnosima Srbije i Evropske unije i drugim temama značajnim za evrointegracije.

Ministarka je istakla da je članstvo u Evropskoj uniji strateški interes države. Proces pristupanja jeste dobrovoljan izraz političke volje jedne države, a refome koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu, prevashodno su u interesu građana. Rekla je da je jasna perspektiva članstva Srbije u EU – to je proces koji – iako ima uspone i padove, doprinosi razvoju države.

Polaznici su bili zainteresovani za stanje u dijalogu Beograda i Prištine i poglavlje 35. Ministarka je objasnila je da dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom Evropske unije, predstavlja uvažavanje činjenice da nismo priznali nezavisnost KiM. Ona ističe da je intencija države da se kroz razgovore u Briselu obezbede maksimalni uslovi za Srbe na KiM i zaštite nacionali interesi. Podsetila je da je Evropski parlamet juče usvojio Deklaraciju u kojoj je prihvaćen i uvažen amandman srpskih posalnika o što hitinijem formiranju ZSO.

Ministarka naglašava da se poglavlje 35 – koje nije zamena za dijalog, odnosi na praćenje primene dogovorenog u Briselskom sporazumu.

Regionalna saradnja jedan je od prioriteta Srbije, rekla je Joksimović, napominjući da je saradnja preduslov stabilnosti, mira, razvoja i napretka. Ministarka Jokismović informisala je polaznike Škole evropskih integracija da je Evropska unija, se preko dve milijarde evra bespovratnih sredstava namenjenih za reforme najveći donator Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari