Joksimović: Srbija spremna da se modernizuje 1Foto: www.mc.rs

Nova Vlada Srbije je potpuno posvećena evropskom putu zemlje, izjavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović na obeležavanju 15 godina saradnje EU i Srbije.

Joksimović je na konferenciji u Beogradu rekla da je Srbija spremna da se modernizuje i postane „funkcionalni deo evropske porodice naroda“.

Prema Joksimović, iskreno partnerstvo Srbije i Evropske unije pokazano je u borbi protiv poplava u Srbiji i suočavanju sa migrantskom krizom. Ona je ocenila da sada treba građanima Srbije približiti vrednosti Evropske unije i koristi od članstva u toj zajednici.

Joksimović je istakla da zato prioritet treba da bude korišćenje fondova Evropske unije za lokalni razvoj u Srbiji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport je podvukao da je Srbija najveći primalac pomoći Evropske unije na Zapadnom Balkanu i jedan od najvećih korisnika te pomoći u svetu.

Srbija kao zemlja kandidat za članstvo može da koristi i sredstva iz fonda solidarnosti Evropske unije, precizirao je Davenport i istakao da je EU najveći investitor i Srbiji i da Evropska investiciona banka obezbeđuje najpovoljnije kredite.

Izgradili smo više od 1.500 kuća za izbelice i interno raseljene, a pomogli smo i opremanje bolnica, instituta i domova zdravlja, nabrajao je Davenport sumirajući 15 godina saradnje.

On je napomenuo da je EU obezbedila i 270 sanitetskih vozila i da je pomogla izgradnju fabrika za prečišćavanje vode u Subotici, Užicu i Sremskoj Mitrovici. Zahvaljujući pomoći EU postavljeni su i filteri za pepeo u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu, što je poboljšalo kvalitet vazduha u tom gradu i u Beogradu, objasnio je Davenport.

Iz fondova EU je pomognuto i 27 fakulteta u Srbiji, a posle poplava u martu 2014. godine EU je pomogla obnavljanje škola puteva i mostova, napomenuo je Davenport.

Davenport je istakao da je zajednički cilj EU i Srbije da se zemlja pripremi za članstvo u EU. Prema Davenportu, članstvo u EU više nije samo san nego konkretna realnost koja se približava iz dana u dan.

Otvorena su četiri pregovaračka poglavlja, a uskoro se očekuje otvaranje i novih, naveo je Davenport i istakao da će saradnja EU i Srbije biti usredsređena na ekonomski i društveni razvoj zemlje. Davenport je zaključio da će građani i Srbije i EU imati koristi od ulaska Srbije u EU.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja je napomenuo da je još tadašnja Evropska ekonomska zajednica pomagala nekadašnjoj Jugoslaviji i da on o tome može direktno da posvedoči kao nekadašnji ambasador.

Crnobrnja je ocenio da je za male zemlje izvoz izuzetno važan, jer u velikom procentu učestvuje u brutodomaćem proizvodu, a da se u slučaju Srbije pokazalo da je samo izvoz u Italiju veći od kompletnog izvoza u azijske, afričke i zemlje severne i južne Amerike. On je najavio da će Evropski pokret u Srbiji nastaviti da obaveštava građane Srbije o koristima članstva u EU i da se bori protiv evroskepticizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari