Joksimović u razgovoru sa ambasadorkom Kine: Hvala na aktivnoj podršci 1Foto: Vlada Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo i zahvalila Kini na aktivnoj političkoj podršci Beogradu u odnosu na pitanje Kosova i Metohije.

Joksimović je upoznala Čen Bo sa aktivnostima Srbije u procesu evropskih integracija, istakavši da je članstvo u EU naše strateško opredeljenje, da smo privrženi pristupanju u EU i sprovođenju reformi koje su, kako je ukazala, kroz primenu evropskih vrednosti, normi i standarda usmerene ka izgradnji moderne države, pravne i pravedne, socijalno sigurne, ekonomski razvijene, saopšteno je iz njenog kabineta.

Čen je ocenila da je Srbija pouzdan i značajan partner i dokazani prijatelj Kine, što rukovodstvo te države veoma ceni. Podvukla je da Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da bi rešenje za Kosovo trebalo pronaći dijalogom.

Kako se ističe, Čen je podvukla da Kina uvažava i podržava evropski put Srbije. Joksimović i Čen razgovarale su i o saradnji dve države, koja se sprovodi kroz brojne projekte značajne za Srbiju, posebno u zdravstvu i obrazovanju.

U saopštenju stoji da ukupne donacije u okviru razvojne saradnje sa Kinom od 2009. iznose oko 43,7 miliona evra, a pomoć koja je do sada realizovana po sporazumima je oko 5,9 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari