Joksimović: Ubrzati EU integracije 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su danas o planovima Srbije u nastavku evrointegracija, saradnji dve države u tom procesu, stavovima Višegradske grupe o procesu pristupanja, situaciji u regionu i Evropskoj uniji (EU) i drugim temama.

Joksimović je zahvalila Mađarskoj na konkretnoj pomoći i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i posebno je, u tom smislu, izdvojila stav mađarskog ministra inostranih poslova i spoljne trgovine Petera Sijarta da bi sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom trebalo što pre otvoriti i da bi evrointegracije Srbije trebalo ubrzati.

To je posebno važno zbog činjenice da takva podrška dolazi iz nama susedne i veoma važne članice EU, kao i zbog činjenice da Srbija dosledno sprovodi plan o zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako se dodaje, Joksimović je takođe ukazala je i na važnost političke i tehničke podrške koju evrointegracijama Srbije pružaju i države Višegradske grupe – čiji je Mađarska član, jer se radi o zemljama koje afirmišu politiku proširenja i čije iskustvo može značajno da doprinese kvalitetu našeg procesa pristupanja.

Ministarka je ukazala na važne efekte dodadašnje prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, koja je finansirana iz fondova Evropske unije, u okviru koje su institucije iz pograničnih oblasti realizovale brojne projekte od važnosti za lokalnu zajednicu i regionalni razvoj.

Sagovornici su se složili da bi kredibilna politka proširenja EU trebalo da omogući veća sredstva za razvoj programa IPA 3 za perspektivu 2021 – 2027. kao i za WBIF odnosno, finansijskog okvira za Zapadni Balkan, kao i da se otvori prostor za dodatne investicije u pogledu prioriteta održivog razvoja i Zelenog dogovora za region.

Joksimović je ponovila da je Srbija posvećena sprovođenju procesa evrointegracija i reformi, navela je da 54 procenta građana Srbije podržava članstvo u EU, a 73 reforme.

Rekla je i da Srbija ima pet potpuno pripremljenih pregovaračkih pozicija i da očekuje da do kraja juna, odnosno do kraja predsedavanja Hrvatske Savetom EU budu otvorena neka od njih.

Joksimović je izrazila očekivanje da će nova Evropska komisija posebnu pažnju posvetiti ubrzanju evrointegracija Srbije i regiona. Navela je i da se sa posebnom pažnjom prati debate o budućnosti EU, kao i predloge u vezi nove metodoligije proširenja.

Ambasador Pinter potvrdio je da će Mađarska, kao i do sada, nastaviti da podržava evrointegracije Srbije i da će biti posvećen i pouzdan partner Srbiji u tom procesu i istakao da reforme koje se sprovode daju rezultate i da bi trebalo da budu nastavljene.

On je dodao je da je Srbija primer poštovanja prava nacionalnih manjina i da bi i druge države trebalo da slede te principe i konstatovao da se Srbija pokazala kao značajan činilac regionalne stabilnosti i pouzdan partner EU. Joksimović i Pinter ocenili su da odnosi dve države nikada nisu bili bolji, da ne postoje otvorena pitanja i da postoji obostrana želja za njihovim jačanjem, navodi se u saopštenju Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari