Joksimović: Višegodišnji put do članstva u EU 1Foto: EPA/Oliver Hoslet

Pred nama je višegodišnji put do članstva u Evropskoj uniji na kome ćemo se za spoljne i bezbednosne izazove često oslanjati na pomoć i podršku EU, kao što u pojedinim pitanjima imamo veoma značajnu podršku Rusije, izjavila je za Novosti ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Mi smo Srbi, nismo „mali Rusi“, i nismo „trojanski konj“ za ruske interese u EU. Ali poštujemo podršku i odnos prema našim interesima koje je Ruska Federacija pokazala i to ne krijemo, zbog toga im nismo uveli sankcije, objasnila je Joksimović.

Upitana o otvaranju poglavlja o spoljnoj politici u pregovorima sa EU i da li prvi zahtev mogao da bude uvođenje sankcija Rusiji, Joksimović je ocenila da je izvesno da otvaranje tog poglavlja neće biti ove godine.

Srbija razume poruke koje su važne pojedinim članicama. To poglavlje trebalo bi da se tretira na isti način kako je bilo i kod drugih kandidata. Uostalom, vidite i sami da su se okolnosti zakomplikovale, što dovodi do pomeranja u odnosima globalnih sila, dodala je Joksimović.

Upitana da li će Srbija naići na otpor baltičkih zemalja, pošto je Litvanija za to da se politika proširivanja „preispita“ jer „neki pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama sa Rusijom“, Joksimović je odgovorila da Srbija shvata da pojedine države, posebno baltičke, imaju drugačiji odnos prema Rusiji od srpskog.

Mislim i da postoji izvesno razumevanje u velikom broju članica za razloge naše drugačije politike. Inače, neuporedivo više vojnih vežbi imali smo sa zemljama EU i sa NATO, zaključila je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari