Joksimović: Za partnerske odnose u regionu 1Foto: Miroslav Dragojević

Jadranka Joksimović izjavila je da su regionalni odnosi zemalja vrsta političkog monitoringa za sve zemlje koje su u fazi procesa evrointegracija i istakla da se od Srbije očekuje da pokaže dobre odnose u regionu, ali da to podrazumeva partnerski. odnos.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije gostujući u Dnevniku RTS, Joksimović je rekla da su Srbija i aktuelna vlada mnogo investirali u regionalnu stabilnost i da Srbija ničim u poslednje vreme nije izazvala bilo kakve turbulencije.

„U Briselu će vam reći da je Srbija centralna zemlja regiona i to je dobro, ali to je nezavidna pozicija, kao da ste u zamci, odgovorniji ste. Mislim da se ponašamo u skladu sa tim, ali ne možemo sami, ako imate tonove da neko ne želi da bude u prijateljskim odnosima i prihvati koncept dobre saradnje kroz regionalne projekte, razmenu mladih itd., to ne ide nikome u korist. Trebalo bi da se gleda samostalni uspeh države“, objasnila je Joksimovićeva.

Ona smatra da je Srbijapokazale čime može da se pohvali.

„Najavljeno je i očekujem da se Međuvladina konferencija u Briselu održi 27. februara ili početkom marta. Trebalo je da otvorimo poglavlje 26 u decembru, ali je bilo poteškoća zbog odnosa sa Hrvatskom. Došlo je do dogovora oko toga i poglavlje će svakako biti otvoreno“, rekla je Joksimovićeva.

Dodaje da su poglavlja 20 i 29 propremljena.

„Pripremili smo poglavlje 20 – preduzetništvo i industrijska politika, i poglavlje 29 – carinska unija. Poglavlje 20 je dobilo dosta saglasnosti, 29 u dobroj meri, međutim, u pregovaračkom pokretu za Srbiju se kaže da će ukupan napredak u pregovorima biti praćen napretkom u poglavlju 35“, rekla je Joksimović.

Srbija je, prema njenim rečima, izašla iz kruga loše retorike i da će neke zemlje očekivati izveštaj komisije o napretku u tom poglavlju.

„Očekujemo izveštaj o napretku, to je trebalo da bude pre nekoliko nedelja, ali verujem da će ove nedelje biti predstavljen zemljama članicama. Građanima nekad otvaranje poglavlja ne predstavlja mnogo, ali to znači da smo stabilno na putu i to je važna poruka za sve koji žele da dođu i investiraju u našu zemlju“, zaključila je Joksimović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari