Joksimović za RSE: Srbija ne optužuje EU zbog vakcina 1Foto: FoNet

Kako navodi RSE, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija ne optužuje Evropsku uniju zbog toga što kroz COVAX mehanizam do sada nije kupila ni jednu dozu.

„To ne znači da je EU nesolidarna sa nama, već da taj sistem ne funkcioniše onako kako je očekivano i to je zaista svima jasno. Nismo zbog toga optuživali EU ni jednog trenutka, ni predsednik niti premijerka, već smo radili najbolje što smo mogli kako bismo obezbedili vakcine za naše građane“, saopštila je Joksimović za Radio Slobodna Evropa.

Da podsetimo, COVAX mehanizam je evropski sistem za ravnomernu raspodelu vakcina.

Kako RSE prenosi, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin nedavno je kritikovao Brisel povodom amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji u kojima se od Beograda zahteva rešavanje više afera.

„Aleksandar Vulin je ministar koji predvodi svoju političku stranku sa sopstvenim programom, ali jasno je da je politika Vlade Srbije definisala evropske integracije kao jedan od šest svojih strateških ciljeva i svaka institucija Vlade ima svoj udeo u realizaciji tog cilja“, rekla je Jadranka Joksimović za RSE.

Kako piše RSE, u amandmanima na izveštaj EP o Srbiji navodi se da zemlja treba da postigne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da osudi napade i govor mržnje kojima su u Skupštini izloženi politički protivnici, nezavisni intelektualci i novinari.

Joksimović je rekla i da u sastavljanju EP rezolucije, podnošenjem raznih amandmana, učestvuju sve poslaničke grupe EP.

„Amandmani se kasnije usaglašavaju između svih poslaničkih grupa, iako lično smatram da bi bilo bolje da se veoma oštri amandmani ostave u izvornoj formi ma koliko kritički bili, upravo da bi se jasno videlo koje političke grupacije u EP imaju tako kritički stav, a ne da se nakon usaglašavanja takve kritike provlače kao stav svih grupa EP“, rekla je Joksimović.

Kako ona kaže za RSE, Skupština Srbije je od početka upoznata sa procedurom pripreme Rezolucije i da su svi „na više nivoa i u više navarata razgovarali sa evropskim parlamentarcima o podnetim amandmanima“.

„Ministarstvo za evropske integracije apsolutno ima kapacitete da koordinira, kao i do sada, pregovarački proces i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovina EU, kao i planiranje i programiranje razvojne pomoći EU našoj zemlji. Već sam najavila da je pri kraju izmena i osnaživanje i naše pregovaračke strukture u skladu sa načelima nove metodologije politike proširenja EU“, rekla je Joksimović.

Kako prenosi RSE, na izveštaj izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika čiji je nacrt predstavljen u novembru 2020, evropski poslanici podneli su skoro 400 amandmana.

Mnogi od njih su na sastanku predstavnika svih poslaničkih grupa objedinjeni u 38 kompromisnih amandmana, o kojima će Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasati 23. februara.

Evropski parlament će se o dokumentu izjasniti na plenarnoj sednici zakazanoj za 24. i 25. mart.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari