Joksimović: Zahvalni smo Rumuniji na podršci na putu ka EU 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović zahvalila je danas ambasadorki Rumunije u Beogradu Oani Kristini Popi na profesionalnom angažmanu i značajnom doprinosu razvoju srpsko-rumunskih odnosa i saradnje.

„Rumunija je jedna od država članica koja u potpunosti podržava politiku proširenja Evropske unije i na koju Srbija može da računa kao na prijateljsku i blisku“, naglasila je Joksimović.

Ambasadorka Popa istakla je da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zastupnika i zagovornika proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana, uz šta je dodala i da je iskreno uverena da je interes EU da Srbija što pre postane članica Unije, kao i da će na tom putu imati svu neophodnu pomoć Rumunije.

Tokom razgovora, posebno su naglasile značaj prekogranične saradnje u okviru programa Srbija – Rumunija, koju u najvećoj meri finansira EU.

„Od 2007. godine do danas, kroz ove dve finansijske perspektive, samo na ovaj način je izdvojeno ukupno 150,5 miliona evra“, saopšteno je.

Kako su zaključile, ova vrsta saradnje na lokalnom nivou znatno je doprinela unapređenju bilateralnih odnosa, poboljšavajući istovremeno i kvalitet života građana sa obe strane granice, a nastaviće se i kroz sprovođenje narednog programa od 2020. go 2027. godine, koji je u završnoj fazi pripreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari