Joksimović: ZSO ključ napretka 1Foto: N1

Inteziviranje razgovora Beograda i Prištine kao i uticaj međunarodnih faktora mogu dovesti do pozitivnih pomaka koji bi rezultirali sporazumom, kaže za RTS direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Bez obzira što budući sporazum Beograda i Prištine nema još sadržinu treba očekivati da će se nacrti tog sporazuma početi da se pojavljuju iz raznih izvora, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a Aleksandra Joksimović.

„Jasno je da ćemo u narednom periodu imati značajno intenziviranje dijaloga i da će svi akteri pokušati da izvrše takvu vrstu uticaja koji će omogućiti da dođe do značajnijeg prodora u pregovaračkom procesu, koji bi rezultirao u adekvatnom vremenskom okviru i potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“, kaže Joksimovićeva.

Tehnički dijalog uvek ima ograničeni domet, zbog čega je za rešenje ključan politički dogovor.

„Bez obzira što su teme iste radi se na učestalosti susreta kako bi došlo do značajnih pomaka. Bez političke volje nemoguće je doći do krajnjeg rešenja, koje se sada najavljuje kao sveobavezujući sporazum o normalizaciji. U ovom trenutku imamo jednu situaciju da je predsednik Vučić politički izuzetno jak, za razliku od Tačija, koji ima značajne političke probleme unutar Kosova“, smatra Joksimovićeva.

Aleksandra Joksimović smatra da je Srbija mnogo dalje odmakla u procesu evropskih integracija i u pregovorima sa Evropskom unijom, a da se napredak u Poglavlju 35 (Odnosi sa Prištinom) konstatno meri kao uslov za dalje otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Direktorka Centra za spoljnu politiku očekuje da će u narednom periodu od međunarodnih aktera koji imaju uticaj na Prištinu, „pritisak biti adekvatan“ kako bi se realizovao deo briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

„Što se Kosova tiče, postoje određene vrste značajnih pritisaka kao što je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine i demarkacija sa Crnom Gorom. Međutim, formiranje Zajednice srpskih opština ostaje ključ napretka“, smatra Joksimovićeva.

Ona je dodala da Nemačka ima ključni uticaj, a da proces ubrzava i činjenica da je nemačka vlada formirana.

„Bez svake dileme reč je o teškim pregovorima koji se polako pomiču u pozitivnom smeru i u narednom periodu ćemo imati inteziviranje razgovora a svi činioci će izvršiti uticaj da do sporazuma i dođe“, rekla je za RTS Aleksandra Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari