Istraga za sada ne može da kaže šta je motiv monstruoznog dvostrukog ubistva petogodišnjeg Luke Opačića i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26) u Novim Banovcima, rekao je istražni sudija Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici Nebojša Starčević. Kako je objasnio, osumnjičeni Danijel J.

Istraga za sada ne može da kaže šta je motiv monstruoznog dvostrukog ubistva petogodišnjeg Luke Opačića i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26) u Novim Banovcima, rekao je istražni sudija Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici Nebojša Starčević. Kako je objasnio, osumnjičeni Danijel J. (26) juče je pokazao mesta na kojima su izvršena ubistva, ali nije priznao krivicu i brani se ćutanjem.
Starčević je juče na konferenciji za novinare izjavio da će se više važnijih pojedinosti iz istrage znati posle 11. septembra, kada budu saslušani svi svedoci i kada stignu rezultati DNK analiza prikupljenih materijalnih dokaza, koji su upućeni u Institut za sudsku medicinu u Novi Sad. Istražni sudija je objasnio da u svojoj dugogodišnjoj sudijskoj praksi nije naišao na ovako monstruzan zločin, za koji tek predstoji utvrđivanje motiva. Starčević naglašava da će tek nakon završenog izveštaja stručnjaka sudske medicine biti poznato kako će ovo krivično delo biti kvalifikovano, da li kao svirepo ubistvo, na šta će uticati i neuropsihijatrijsko veštečenje osumnjičenog.
Inače, osumnjičeni se nalazi u pritvoru od protekle subote. Sumnja se da je delove tela žrtava, motornu testeru i nož kojima je izvršeno ubistvo stavio u plastično bure koje je bacio u Dunav, ali da je delove tela žrtava izbacio iz bureta u reku kada je shvatio da ne može da potopi bure.
U javnosti se spekuliše da način izvršenja ovog zločina u kojem su odsečene glave i delovi tela, ima veze sa satanističkim ritualima, dok je policija saopštila da su u kući Danijela J. pronađene satanističke knjige. Iz kuće osumnjičenog se u vreme ubistva čula stravična vriska nesrećnog dečaka Luke Opačića, ali niko od komšija nije reagovao, saznaje Danas.
Autorka nekoliko knjiga o sektama Biljana Đurđević-Stojković nije sigurna da je u slučaju ubistva u Novim Banovcima posredi satanistički ritual. Ona za Danas kaže da, pošto živi u inostranstvu nema detalje o zločinu, ali ističe da ne treba prenagljivati u ocenama.
– Postoje različiti oblici psihičkih rastrojstava. Čula sam da je ubica bio narkoman, pa je moguće i da je imao halucinacije i da je tada počinio zločin – navodi Đurđević-Stojković. Kako objašnjava, ritualna ubistva obično se izvode karakterističnim bodežom i u ritualnom krugu oko kojeg se nalazi određeni natpis.
Ona podseća na masovna ubistva koje su u kasarnama počinili vojnici za koje je kasnije utvrđeno da su bili članovi satanističkih sekti. Vojnik Jožef Meneder 3. juna 1993. je u kasarni u Vranju ubio šest vojnika, jednog zastavnika, a zatim i sam izgubio život. Istraga je pokazala da je ubica na levoj podlaktici imao istetoviran datum: 3. jun 1993, a u njegovoj sobi, u roditeljskoj kući pronađeni su simboli satanista. Satanističkoj sekti „Crna ruža“ pripadao je vojnik Nandor Kiš iz Subotice koji je u junu 1993. u kasarni u Šapcu ubio dvojicu vojnika i nekolicinu ranio, a zatim se ubio.
O sekti „Crna ruža“, kako u knjizi „Lovci na duše“ navodi Biljana Đurđević – Stojković, u Jugoslaviji se prvi put čulo 1992, kada je na subotičkom groblju otkrivena velika grupa mladih ljudi, koji su izvodili satanistički ritual.
Procenjuje se da u Srbiji ima oko pola miliona pripadnika sekti, a da su oko 300.000 stalni članovi. Zakonski u Srbiji problematika sekti uopšte nije uređena, čak se termin sekte nigde ni ne pominje, nego se upotrebljava izraz verska zajednica. Registracija verskih zajednica obavlja se u Ministarstvu vera.
U članu 3. Zakona o crkvama i verskim zajednicama piše da se „verska sloboda ne sme koristiti tako da ugrožava pravo na život, pravo na zdravlje, prava dece, pravo na lični i porodični integritet i pravo na imovinu, niti tako da se izaziva i podstiže verska, nacionalna ili rasna netrpeljivost“.
U sudovima se ne vodi evidencija o broju satanističkih ubistava ili samoubistava, a Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda, kaže za Danas da sud vodi statistiku krivičnih dela kao dela, a ne kao pozadinu tih krivičnih dela.
Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić objašnjava za Danas da u krivičnom pravu ubistvo ne može da se kvalifikuje kao ubistvo iz ritualnih pobuda, već kao teško ubistvo.
– Istraga će pokazati da li je ovo teško ubistvo u Novim Banovcima ubistvo na svirep način ili ubistvo više lica – kaže Ilić. On dodaje da je veoma važno definisati sektu, „a mišljenja se i u svetu mimoilaze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari