– Moj dalji ostanak u DS bio bi mazohizam i legitimizacija loših poteza te stranke. Ne znam da li ću praviti neku novu partiju, ali svoju poslednju reč u politici nisam rekao. Najodgovorniji za moj progon su vojvođanski indipendisti, potpomognuti ljudima iz policije, ali i nekima koji su u mom padu videli šansu za svoj politički napredak. Rešenje da budem pušten iz pritvora je prva nezavisna odluka suda u ovom postupku – ističe u razgovoru za Danas Goran Knežević, nekadašnji prvi čovek Zrenjanina i Pokrajinskog odbora DS u Vojvodini.

Ovo je njegov prvi intervju po oslobađanju iz pritvora u kojem je proveo 13 meseci, od oktobra 2008. do novembra 2009. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo ga je za zločinačko udruživanje i zloupotrebu službenog položaja, a suđenje je u toku.

Da li ste i dalje član Demokratske stranke?

– Ne osećam negativne emocije prema DS, pogotovo prema velikom broju članova stranke s kojima sam bio i ostao prijatelj. Ipak, nakon što je došlo do zloupotrebe državnih institucija i medija zarad simulacije borbe protiv korupcije i kriminala, pri čemu su najveće žrtve te zloupotrebe postali moja porodica, moji prijatelji i moj grad, smatram da bi moje dalje angažovanje u toj stranci bio vrhunski mazohizam i legitimacija njenih loših poteza.

Osnivate li svoju novu stranku, o čemu se već neko vreme spekuliše?

– Sve više ljudi me to pita, a sve više prijatelja mi to i savetuje. Ipak, nisam sklon da o takvim stvarima odlučujem preko noći, pogotovo što za osnivanje i uspešan rad stranke nije dovoljna samo dobra volja i podrška građana. Veliki broj stranaka već postoji, ali se ne može reći da smo kao društvo od toga imali i velike koristi. Nisam rekao svoju poslednju reč u politici, a kako ću se dalje angažovati odlučiću nakon ozbiljnije analize ukupne društvene situacije.

Da li imate utisak da ste postali sinonim za „obračun u sopstvenim političkim redovima“?

– Ne. Takvih obračuna je bilo mnogo i u bližoj i u daljoj istoriji Srbije. Moj slučaj je različit samo po tome što ga je kreirala i što ga sprovodi vlast koja se deklarativno kune u demokratiju, poštovanje ljudskih i građanskih prava, evropske vrednosti i nezavisnost pravosuđa, dok se u praksi ponaša po principu kojeg su na ovim prostorima instalirali Broz i Milošević, a po kojem je dozvoljeno gaziti i pojedince i institucije i državu, zarad partijskog interesa.

Šta je, po vašem mišljenju, istina o hapšenju i smeta li nekome to što ste pušteni da se branite sa slobode?

– Vojvođanski indipendisti želeli su da me diskredituju, kompromituju i uklone iz javnog i političkog života dok ne završe posao oko usvajanja statuta Pokrajine. Da ostvare tu želju na ovako surov način pomogli su im pojedinci iz policije, koji su imali neke sasvim trivijalne, lične animozitete prema meni. Na kraju, mnogi su u takvom razvoju događaja videli priliku za političko poentiranje ili lični napredak, pa su se potrudili da moj progon što duže traje. Svima njima sada smeta moja sloboda jer ih je suočila s reakcijom običnih građana prema meni, gde god da se pojavim. Ono što vide ukazuje im da su građani prepoznali i prezreli njihovo licemerno, dvolično i pohlepno ponašanje, i da će sve ono što misle da su dobili i postigli mojim progonom, politički veoma skupo platiti.

Da li je vaš iskaz o finansiranju DS uplašio aktere političke scene u Srbiji?

– Ne verujem da je moj iskaz bilo koga mogao da uplaši, pogotovo ne one koji su prebrzo uzleteli, osilili se i zaboravili da nisu oduvek bili na vlasti i da neće na vlasti zauvek ostati. Osim toga, način finansiranja stranaka u Srbiji od početka višestranačja pa do dana današnjeg je isti, i ono što sam rekao na tu temu je svim akterima političke scene vrlo dobro poznato. Mislim da je moje puštanje iz pritvora prva nezavisna odluka suda u tom krivičnom postupku, i da ju je sudsko veće donelo isključivo na osnovu onoga što se u sudnici čulo tokom iznošenja odbrana svih optuženih.

Vaš povratak iz pritvora poklapa se sa usvajanjem Statuta Vojvodine, na koji ste više puta ukazivali kao na neku vrstu secesionističkog akta. Da li i sada tako razmišljate?

– Statut Vojvodine koji će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije je u međuvremenu kozmetički popravljen, ali je i dalje suštinski loš. Posebno želim da naglasim da on ne donosi dobra rešenja, ne samo po Srbiju, što se najčešće poteže kao argument u njegovoj kritici, već ni po unutrašnjost Vojvodine, po građane Pančeva, Vršca, Kikinde, Subotice. Moje pominjanje za skupštinskom govornicom je razumljivo. Opozicija koristi priliku da na svaki način provocira vlast, nekad koristeći i moje ime. Na to predstavnici pokrajinske vlasti reaguju nervozno, verovatno zbog toga što im nije čista savest.

Šta se, po vašem mišljenju, u međuvremenu dešava sa Zrenjaninom?

– Vidim da je potpuno zaustavljen priliv investicionog kapitala, a da su neki strateški važni ulagači napustili grad. Vidim da se budžet već treći put smanjuje i da kompletan javni sektor funkcioniše na ivici opstanka. Vidim da nema nastavka radova na nekoliko kapitalnih infrastrukturnih radova koji su započeti prethodnih godina. Vidim da su Zrenjaninci razočarani dešavanjima u gradu tokom poslednjih godinu dana i da je duh optimizma ponovo izgubljen. To su mi prve impresije i navode me na zaključak da je Zrenjanin u teškoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari