Beograd, Beč, Vašington – Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari posetiće tokom ove sedmice Stokholm, Berlin i Njujork kako bi zvaničnicima ovih zemalja predstavio situaciju na terenu i pojasnio svoj plan o budućem statusu Kosova.
Kako je u telefonskoj izjavi agenciji Beta rekao Ahtisarijev portparol Remi Durlo, specijalni izaslanik će danas boraviti u Stokholmu gde će prisustvovati sastanku švedske agencije za međunarodni razvoj koja će razmotriti buduću saradnju o Kosovu.

Beograd, Beč, Vašington – Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari posetiće tokom ove sedmice Stokholm, Berlin i Njujork kako bi zvaničnicima ovih zemalja predstavio situaciju na terenu i pojasnio svoj plan o budućem statusu Kosova.
Kako je u telefonskoj izjavi agenciji Beta rekao Ahtisarijev portparol Remi Durlo, specijalni izaslanik će danas boraviti u Stokholmu gde će prisustvovati sastanku švedske agencije za međunarodni razvoj koja će razmotriti buduću saradnju o Kosovu. Ahtisari će u utorak boraviti u Berlinu, gde će se sastati sa visokim zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Nemačke sa kojima će takođe razgovarati o budućem statusu Kosova. „Iz Berlina, Ahtisari će otputovati u Njujork gde se za sada ne zna koliko će ostati, verovatno nedelju dana, a možda i više“, rekao je Durlo i dodao da očekuje da će Ahtisari boraviti u Njujorku najverovatnije do polovine maja. „Ahtisari će u Njujorku razgovarati pre svega sa zvaničnicima UN, a verovatno i sa pojedinim ambasadorima“ zemalja članica Saveta bezbednosti, rekao je Durlo i dodao da tokom Ahtisarijevog boravka u Njujorku „nisu planirane nikakve posebne sednice Saveta bezbednosti“.

Solana: Rešenje do početka juna

Zagreb – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izrazio je nadu da će pitanje statusa Kosova biti rešeno do početka juna. „Nadam se da ćemo do samita G8 imati novu rezoluciju (o Kosovu) u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Solana u intervjuu Jutarnjem listu. Samit G8 održaće se od 6. do 8. juna u Nemačkoj. „Mislim da je (specijalni izaslanik UN) Marti Ahtisari, koji je važna osoba za Evropu, učinio najbolje što je mogao kako bi se pronašlo umereno rešenje za status koji sada treba definisati“, dodao je Solana. Solana je ponovio i da je perspektiva celog regiona zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, integracija u EU.

Durlo je rekao i da ne zna kada će Savet bezbednosti razmotriti budući status Kosova, niti izveštaj misije Saveta bezbednosti koja je nedavno posetila Srbiju i Kosovo. U planu rada Saveta bezbednosti UN za mesec maj nije određen termin za razmatranje izveštaja misije iako su SAD, kao predsedavajući Saveta bezbednosti, ranije najavile da će sredinom meseca razmatrati Verbekeov pisani izveštaj o poseti Kosovu. SAD i zapadne diplomate najavljivale su ranije i da očekuju da će pitanje statusa Kosova biti rešeno do juna.

PETRIČ: Konstruktivno rešenje u interesu Rusije

Priština – Ambasador Austrije u sedištu UN u Ženevi i nekadašnji izaslanik EU za Balkan Volfgang Petrič izrazio je uverenje da će proces utvrđivanja statusa Kosova biti uspešno okončan u Savetu bezbednosti UN. On je na međunarodnom skupu u Prištini o rešavanju statusa Kosova i ulozi Saveta bezbednosti u tome, rekao da će proces rešavanja statusa Kosova biti okončan pronalaženjem „konstruktivnog rešenja“, pošto je to, kako je ocenio, i u interesu Rusije. Petrič je naglasio da je odluka o budućem statusu Kosova u nadležnosti Saveta bezbednosti UN i da će za donošenje te odluke biti potrebno vreme.

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije Paskal Miljo rekao je na skupu da će se u naredom periodu pojačati aktivnosti u rešavanju budućeg statusa Kosova. Miljo je ocenio da ta etapa neće biti laka, pošto nova rezolucija Saveta bezbednosti UN o Kosovu treba da poništi prethodnu Rezoluciju 1244 i omogući nadgledanu nezavisnost za Kosovo koja, kako je rekao, „nije dobrodošla za sve“.

Ishod glasanja o novoj rezoluciji o Kosovu u Savetu bezbednosti je neizvestan jer će se pojedine članice SB više rukovoditi svojim unutrašnjim problemima sa secesionistima, nego problemom Kosova, smatra stručnjak za Balkan Roj Staford. Staford je, u intervjuu za Glas Amerike, rekao da je za reviziju rezolucije UN 1244 potrebna podrška najmanje devet od 15 članica Saveta bezbednosti, s tim da nijedna stalna članica Saveta bezbednosti ne uloži veto. „Interesantna je lista nestalnih članica Saveta bezbednosti: tri zemlje su iz Afrike, tu su zatim Indonezija, Peru i druge. Sve su to zemlje koje ozbiljno brinu zbog secesionističkih pokreta na domaćem planu, a to se posebno odnosi na afričke zemlje“, rekao je Staford.

Suroi: Peruanski zvaničnici podržavaju plan

Priština – Član prištinske pregovaračke delegacije Veton Suroi sastao se u Peruu sa zvaničnicima te zemlje koji podržavaju plan specijanog izaslanika za Kosovo Martija Ahtisarija. Kako je saopšteno iz Reformističke partije ORA, čiji je Suroi predsednik, zvaničnici Perua – nestalne članice Saveta bezbednosti, su rekli da podržavaju Ahtisarijev plan jer smatraju da je to jedino rešenje koje uživa širu međunarodnu podršku.

Na pitanje da li veruje da će Rusija upotrebiti veto u Savetu bezbednosti, Roj Staford je rekao da Moskva jeste saopštila da rezolucija koja nije prihvatljiva Beogradu ne može biti usvojena u Savetu bezbednosti ali da „treba imati na umu da je u rusko-srpskim odnosima Rusija uvek i prvenstveno štitila sopstvene interese“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari