Još se ne zna ko će ići u Srebrenicu u ime Vlade Srbije 1Foto: Wikipedia

Ministri Vlade Srbije nisu na jučerašnjoj sednici razgovarali i odlučivali o tome ko će ispred države ići na komemoraciju u Srebrenici 11. jula.

Kako Danas saznaje, o tome na sednici Vlade nije bilo ni reči. Sagovornici našeg lista kažu da se ne zna ko će u ime Vlade biti prisutan na komemoraciji, a u Organizacionom odboru za obeležavanje 22 godine od srebreničkog genocida, takođe, nemaju nikakve naznake o tome ko dolazi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je pre desetak dana da će Vlada doneti odluku ko će je predstavljati u Potočarima 11. jula. U njenom kabinetu su prošle nedelje za Danas rekli da će to biti u narednom periodu kada će i biti preneta javnosti. Očekivalo se da će na današnjoj sednici biti doneta ili saopštena odluka, ali to se nije dogodilo.

Istovremeno, promocija knjige LJiljane Bulatović „Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu“, koja je trebalo da se održi danas u Srebrenici, otkazana je. Ovo je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić potvrdio za Radio Slobodna Evropa.

Ćamil Duraković, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice od genocida, ocenjuje za Danas da je namera da se promoviše ta knjiga sramotna, kao i ono što je tim povodom rekao načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

– Sramota je da smo morali na ovaj način primorati načelnika Grujičića da odustane od dovođenja LJiljane Bulatović u Srebrenicu. Pod pritiskom međunarodne zajednice, i nas iz Organizacionog odbora udruženja majki. On i dalje tvrdi da nije imao veliki argument i razlog, ali da ipak odgađa njen dolazak, što govori da će je opet kad-tad dovesti – ističe Duraković za Danas.

Podsetimo, najava promocije ove knjige svega četiri dana pre obeležavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici izazvala je osude međunarodne i domaće javnosti i brojnih udruženja zbog negiranja genocida i veličanja optuženih ratnih zločinaca najodgovornijih za genocid.

– To je samo pokazatelj koliko mi imamo razumijevanja, koliko mi ne želimo da provociramo i dovedemo do destabilizacije opštine Srebrenica. To je prije svega shvatila gospođa Bulatović, koja je prihvatila moj prijedlog, i kako je to ona sama rekla – ‘Ja dajem podršku stabilizaciji Srebrenice i stabilizaciji tog grada, dajem podršku načelniku i jednostavno, neću učiniti nešto što će donijeti neprilike ovdje, za razliku od drugih, koji u kontinuitetu potenciraju da prouzrokuju nešto što bi dovelo do nekog incidenta’ – kaže Grujičić za RSE.

Mediji: Vučić kod Erdogana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće ići na komemoraciju u Srebrenicu, jer će u to vreme biti u Istanbulu, objavio je list Blic pozivajući se na izvore u Vučićevom kabinetu. Vučić će se 11. jula, kada se održava komemoracija u Potočarima, sresti sa Redžepom Erdoganom, predsednikom Turske. List podseća da je Vučić nedavno izjavio da ne zna da li će ići na komemoraciju žrtvama Srebrenici, ali da će svakako tog dana iskazati pijetet. Tada je izjavio i da treba da se vidi šta je najbolje za same domaćine i koga pozivaju, kao i da oni imaju „neke svoje uslove i zahteve“. „Mislim da je važnije da sačuvamo dobre odnose“, izjavio je Vučić. Blic ističe da nije poznato da li je Vučić pozvan na komemoraciju, odnosno da li su to učinile vlasti u Sarajevu ili Organizacioni odbor u Srebrenici. Podseća se i da je Vučić 2015. napadnut na komemoraciji i da je pogođen kamenom.

Od lidera opozicije pozvani su Čedomir Janković (LDP), Nenad Čanak (LSV) i Saša Janković (PGS), koji su potvrdili da će prisustvovati komemoraciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari