Joška Broz: Na sahrani mog dede bilo 38 šefova država 1

Tvrdnje predsednika Srbije Alkesandra Vučića da će na njegovom prijemu 23. juna u Palati Srbija, povodom inauguracije doći najveći broj svetskih državnika, nakon sahrane Josipa Broza Tita (maja 1980.), za pojedine sagovornike Danasa predstavlja paradu laži, nasilja i kiča, ali i pretenciozno morbidno poređenje.

Predstavnici vlasti, međutim, tvrde da je takvo poređenje izuzetno umesno i da dolazak tolikog broja gostiju iz sveta predstavlja poštovanje prema Srbiji i njenom predsedniku Vučiću.

Joška Broz, poslanik sa liste socijalista, koji je bio svedok i učesnik sahrane svoga dede Josipa Broza Tita, kaže za Danas da u ovom trenutku ne može da poredi ta dva događaja – sahranu Tita i inauguraciju Vučića. „Inauguracija je u petak, pa sačkajmo da vidimo koliko će stvarno ljudi doći. I ja sam pozvan na tom slavlje. Ono što je sigurno na sahrani moga dede bile su 124 zvanične delegacije, od čega 38 šefova država – kraljeva i predsednika, pet prinčeva, šest predsednika parlamenata, deset predsednika vlada i tako redom. U međuvremenu Jugoslavija se raspala, a Srbija je znatno manja država nego što je bila SFRJ“, kaže Broz za Danas.

Sagovornici Danasa smatraju da se spisak zvanica koje dolaze kod Vučića i onih koji su bili na Titovoj sahrani ne može ni porediti. Kod Vučića uglavnom dolaze predstavnici iz regiona, pre svega bivših jugoslovenskih republika, dok su Titovoj sahrani prisustvovali državnici iz celog sveta.

„Spisak koji sam video u medijima daleko je od impresivnog. Ali čak i da je impresivniji, besmisleno je i neukusno porediti ga sa spiskom prisutnih na sahrani Tita. No i to pored ostalog otkriva razmere Vučićeve fascinacije Brozom i veličinu njegovih kompleksa“, kaže Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Vukadinovićevo mišljenje naravno ne deli Vladimir Đukanović, poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke, koji kaže da je dolazak velikog broja zvanica na Vučićev prijem pokazatelj kakav ugled Srbija uživa u svetu, a pre svega njen predsednik Aleksandar Vučić. „NJihov dolazak je izraz poštovanja i uvažavanja i naravno da je isticanje svih koji dolaze važno“, kaže Đukanović, a na pitanje nije li pomalo morbidno poređenje Titove sahrane i prijema povodom stupanja na dužnost, sagovornik Danasa kaže da nije, jer je Titova sahrana najveći skup državnika koji se dogodio na ovom prostoru.

Za Dijanu Vukomanović, poslanicu i bivšu funkcionerku Socijalističke partije Srbije, „krajnje je morbidno to što Vučić svojim slavljem želi da nadmaši Titovu sahranu“.

„Pogotovo je morbidno zato što je on lično više od dve decenije propagirao sahranu svih simbola Titove unutrašnje i međunarodne politike. Masovna žurka koju Vučić organizuje biće parada njegove političke taštine i folklornog kiča njegovih pristalica. Uz neracionalno korišćenje državnih resursa o trošku građana“, ističe Vukomanovićeva.

Za Dragana Šutanovca, lidera Demokratske stranke, više je nego očigledna želja da se izbor za predsednika Srbije proglasi za planetarnu vest kakva je bila sahrana Josipa Broza Tita.

„Umesto da se posveti svojim dužnostima u skladu sa zakonskim i ustavnim obavezama, Vučić radi sve sem svog posla, pa otuda i potreba da se prave dve inauguracije. U zemlji u kojoj se građani nalaze u kolapsu, institucije u rasulu, a država na kolenima nepristojno je trošiti enormni novac na dualnu inauguraciju. Svi gosti su dobrodošli, ali niti je vreme slavlja, niti vreme za poređenja“, ističe Šutanovac.

Miloš Jovanović, predsednik DSS, kaže da mu nije jasno zašto se tako pompezno organizuje inauguracija predsednika koji je već položio zakletvu i preuzeo dužnost 31. maja. „U zemlji koju godišnje napusti više od 50.000 ljudi, mahom mladih, potpuno je neukusno govoriti o tome ko će sve i u kolikom broju prisustvovati navedenom događaju. I sama svečanost je u sveopštem kontekstu u kom se nalazi Srbija zapravo suvišna“, napominje Jovanović.

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana Srbije, kaže za naš list da nikada nismo imali više siromaštva, parade, laži, nasilja i kiča na vlasti .

„Mene je stid njihove sramote i beščašća, posebno pred onima koji teško žive, a takvih je zaista najviše u Srbiji od doba Tita“, navodi Janković.

Za Sandu Rašković Ivić, narodnu poslanicu, „priča o okupljanju najvećeg broja državnika, posle Titove smrti, govori o Vučićevoj potrebi identifikacije sa po njemu najuspešnijim, najdugovečnijim u vlasti.

– To je narcistički princip „vidite li ko sam ja – najbolji“. Drugo je što će doći mnogo izaslanika političkih figura i što se prodaje „carevo novo ruho“, smatra Rašković Ivić.

Pajtić: Bilo je više na samitu u Pokrajinskoj vladi

Bojan Pajtić, bivši vojvođanski premijer, kaže za Danas da Vučić jednostavno ne govori istinu .

„Čak i na samitu u Pokrajinskoj vladi 2009. godine bili su predsednici Italije, Ukrajine, Češke, Hrvatske, Slovenije – ukupno 14 predsednika država i nikom nije palo na pamet da se poredi sa Titom. Naš vođa nikako da se odluči da li je Tito, Milo, ili neko treći, a svi građani Srbije su svakodnevno prisiljeni da prisustvuju njegovoj psihoterapiji i lečenju kompleksa iz radikalskih dana“, navodi Pajtić.

Rogozin, Orban, Kern, Han, Šreder…

Očekuje se da će sutrašnjoj svečanosti prisustvovati dvadesetak šefova država i vlada iz različitih krajeva sveta, uključujući potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina, koji je ovoga puta u svojstvu specijalnog izaslanika šefa države Vladimira Putina, komesara EU Johanesa Hana, bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, zamenicu generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler… Kada je o susednim državama reč, trebalo bi da dođu predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, članovi predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, mađarski premijer Viktor Orban… Vučić je najavio i dolazak austrijskog kancelara Kristijan Kerna, a mediji tvrde i da će doći makedonski premijer Zoran Zaev, prinčevi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, dok još nema potvrde o eventualnom dolasku Mila Đukanovića iz Crne Gore. Albanski premijer Edi Rama ne dolazi zbog izbora u toj zemlji, a moguće je da i zbog pada vlade u Rumuniji, izostanu visoki gosti iz Bukurešta. Međutim, očekuje se dolazak bivšeg rumunskog premijera Viktora Ponte, verovatno i bivšeg šefa diplomatije Italije Franka Fratinija, budući da su oni i ranije prisustvovali prošlog leta Vučićevom premijerskom ekspozeu i imali status savetnika premijera Srbije. M. S.

Cipras šalje brata

Kako Danas nezvanično saznaje, Grčku će predstavljati ministar nacionalne odbrane Panos Kamenos, kao i funkcioner Sirize Jorgos Cipras, inače brat od strica predsednika vlade u Atini Aleksisa Ciprasa. Moguć je dolazak lidera grčke opozicije Korjakosa Micotakisa. M. S.

Vladislav Jovanović: Čudna poređenja

Bivši šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović kaže za Danas da su „čudna poređenja“ između inauguracije jednog predsednika i sahrane drugog.

– Ta dva događaja se ne mogu upoređivati, između ostalog, i zbog činjenice da je Titovoj sahrani prisustvovao ogroman broj državnika iz celog sveta, za šta je postojalo više razloga. Kada je o Vučićevoj inauguraciji reč, dolazak uglednih zvanica sa Istoka, Zapada, pa i iz zemalja regiona, imaće veliki simbolički značaj, ali, u izvesnoj meri, i politički, budući da će se tako uvažiti podatak da je on dobio ogroman broj glasova na predsedničkim izborima. Takođe, prisustvo inostranih zvaničnika može služiti kao „mali barometar“ za odnose između velikih sila, imajući u vidu aktuelna zaoštravanja na liniji Istok – Zapad, koja više nisu „blokovska“, kao što je to bio slučaj nekada, već uključuju i sve izraženiju sumnjičavost SAD prema Kini. Istovremeno, biće to pokazatelj načina na koji Srbiju doživljavaju svetske sile, koliko smo im važni i koliko smatraju da mogu da utiču na nas da im budemo što privrženiji, smatra naš sagovornik. M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari