Joksimović: Napredak u pregovorima sa EU 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Otvaranje novih poglavlja uvek pokazuje da postoji kontinuiran napredak u pregovorima s Evropskom unijom, izjavila je za Politiku ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ocenila da je bugarsko predsedavanje EU bilo uspešno i korisno za Srbiju.

Imajući u vidu sveukupnu atmosferu unutar EU, koja je vrlo napeta, a u nekim segmentima i polarizovana, kao i skepticizam pojedinih država članica prema proširenju, za nas je otvaranje poglavlja pozitivna poruka, rekla je Joksimović pošto su u ponedeljak u Luksemburgu, otvorena još dva poglavlja.

Srbija je u martu dostavila pet spremljenih pregovaračkih pozicija, a ministarka ukazuje da je „važno da budemo strpljivi i dosledni i nastavimo i intenziviramo reformske procese”.

Uopšte uzevši, mislim da ne možemo biti nezadovoljni postignutim u procesu evropske integracije tokom bugarskog predsedavanja, s tim da očekujemo dalji napredak do kraja godine.

Ona je izrazila veru da je realna mogućnost da tokom austrijskog predsedavanja otvorimo ostala poglavlja za koja smo tehnički spremni: 9 – finansijske usluge, 17 – ekonomska i monetarna unija, i 18 – statistika, a intenzivno radimo na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Ocenila i da je Bugarska svojim angažmanom uspela da vrati proširenje na agendu EU i pored, generalno, nepovoljne ukupne atmosfere među državama članicama.

Takođe, iako Samit u Sofiji nije imao temu proširenja zvanično na agendi, činjenica je da je prvi put posle 15 godina došlo do susreta između EU i regiona na najvišem političkom nivou.

Važno je da se uspostavi kontinuitet predsedavanja članica koje podržavaju proširenje i posmatraju ga kao prioritet i svakako očekujemo nastavak takve politike tokom austrijskog i rumunskog predsedavanja, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da Vlada Srbije, predsednik Aleksandar Vučić i SNS, kao najveća stranka vladajuće koalicije, reforme sprovode prevashodno zbog građana i želje i potrebe da, primenom evropskih vrednosti, normi i standarda, stvorimo državu koja će biti u funkciji njihovih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari