Jovanov: Kampanja "Budućnost Srbije" finansira se kao i Đinđićeva 2001. 1Milenko Jovanov Foto: FoNet Bozidar Petrovic

Kampanja koja se vodi je kampanja predsednika Srbije, koja je vrlo slična kampanji koju je 2001. godine vodio Zoran Đinđić „Srbija na dobrom putu“…

, tako da verujem da je i način finansiranja potpuno identičan, izjavio je potpredsednik SNS Milenko Jovanov na pitanje Danasa ko finansira kampanju „Budućnost Srbije“ predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučić po Srbiji. Na molbu da pojasni šta to znači, Jovanov je odgovorio:

– To znači da ako predsednik države obilazi građane i razgovara sa njima, da je to njegov redovan posao.

*  Znači o trošku budžeta…

* Jovanov: Kog budžeta?

* Iz budžeta kabineta predsednika Srbije…

* Jovanov: Predsednik države radi svoj posao, kao što vidite predsednik države novac iz budžeta koji mu građani daju koristi tako što radi za razliku od ovih (opozicioni poslanici koji bojkotuju zasedanje) koji novac iz budžeta koriste tako što ne rade. A mi sada dolazimo u situaciju da je problem što predsednik razgovara sa svojim narodom. To je jako interesantno. Najbolje bi bilo da se predsednik zaključa u neku kancelariju i da ne može da razgovara sa ljudima, da bi neki drugi ljudi bili zadovoljni. Predsednik želi da čuje šta narod govori, predsednik ima pravo da razgovara sa svojim narodom, na kraju krajeva, to mu je posao – da čuje šta i kako narod u Srbiji misli, šta želi, da čuje gde su načinjeni neki propusti i šta može da se učini da se ispravi… Podrška SNS-u stalno raste, a opoziciji opada te da je do stranke, izbori bi bili raspisani… Državni razlozi su ti kojima će se predsednik Srbije rukovoditi prilikom odlučivanja da li će izbora biti ili ne.

* Koji su to državni razlozi za vanredne izbore?

* Jovanov: Državni razlog može da bude nestabilnost u društvu, može biti to što neko preti vešalima, to što neko Pravni fakultet naziva smetlištem … sve to mogu da budu razlozi, jednostavno unutrašnja nestabilnost i postavljanje pitanja legitimnosti vlasti mogu biti razlozi za raspisivanje izbora. Država mora da pošalje poruku da je stabilna prema investitorima, prema drugim državama. Država ne može sama da podjaruje utisak o nestabilnosti. Drugi državni razlog koji može da bude kontraargument tome jeste da se nalazimo u razgovorima o Kosovu i Metohiji, koji doduše sada idu brzometno unazad, jer albanska strana ne namerava da ukine ludačke takse na srpske proizvode i time opstruiše razgovore. Jednostavno je potrebno da imate drugačiji legitimitet u tim razgovorima, da mi zauzmemo svoj položaj, da ojačamo legitimitetom pregovarački tim i sačekamo momenat za razgovore. Državni razlog dakle može da bude i jedan i drugi, i za i protiv ima mnogo argumenata, vagaće se šta je u ovom trenutku interes države Srbije, pre svega, a ne SNS.

* Šta bi promenilo poziciju Srbije u pregovorima sa Prištinom da SNS sada dobije možda 60 posto glasova na izborima?

* Jovanov: Promenilo bi to što biste poziciju Srbije da ne razgovara dok su takse na snazi ojačali legitimitetom, gde bi se građani konkretno o toj stvari izjasnili. Legitimitet danas postoji, on proističe iz skupštinske većine, ali bi tada taj legitimitet bio još jači i bio bi kao stav naroda jasno upućen, kako ka predstavnicima privremenih organa u Prištini, tako i celokupnoj javnosti Evrope.

*  I šta bi to promenilo?

*Jovanov: To bi promenilo stav pre svega Srbije, jer bi bio čvršći, jači, a, s druge strane, bila bi jasno upućena poruka svima koji učestvuju u tim razgovorima da Srbija stoji iza toga. Da li bi to značilo da će oni Albancima da zavrnu ruke i da kažu „sedite za sto“, verovatno da ne. Ne možemo mi da donosimo odluke o ljudima koji se ponašaju neracionalno i u interesu ne znaju ni oni više koga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari