Jovanović: Beograd po meri Beograđana 1

– Beograd koji želimo da izgradimo neće biti Beograd po meri gramzivih vlasti, privatnih investitora ili turista, već grad po meri Beograđana – ističe za Danas predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, uoči predstavljanja programa pomenute partije za Beograd, koje će biti održano u nedelju, 10. decembra u prestoničkom klubu „Fabrika“.

Prema Jovanovićevim rečima, program za prestonicu u DSS-u napisali su kao građani jer, kako objašnjava, veći deo njih u profesionalnom smislu ne zavisi od politike. On naglašava da je osnovna ideja programa DSS za glavni grad da Beograd „prodiše“.

– Da prodiše urbanistički, sa ciljem da se njegov dalji razvoj odvija u širinu a ne u visinu; da prodiše saobraćajno i ekološki, kroz poboljšanje i pojeftinjenje gradskog prevoza i smanjenje upotrebe automobila; da prodiše upravno, kroz vraćanje nadležnosti gradskim opštinama i veće učešće građana u donošenju odluka. Zato je i naziv programa „Za Beograd koji slobodno diše“ – otkriva Jovanović.

On dalje navodi da program sadrži niz mera različitog stepena opštosti, od očuvanja arhitektonskog nasleđa i uvođenja estetskih kriterijuma prilikom gradnje, preko urbanizacije leve strane Dunava i izgradnje naselja Mihailo Pupin u Borči. Još jedan od konkretnih planova DSS koji izdvaja Jovanović jeste izgradnja pešačkog mosta od Ušća do Kalemegdana (umesto godnole koja će koštati 15 miliona evra), te otvaranje žute trake za vozila sa 3 i više putnika. Jovanović ne želi da govori o tome da li će DSS samostalno ili u koaliciji izaći na beogradske izbore jer, kako ocenjuje, još uvek je previše nepoznanica kako da bi sada o tome pričao.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari