Jovanović (DSS): Srbija se ne brani falsifikovanjem činjenica 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas kao „dvostruko opasnu“ izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je 1999. godine „proglašena delimična kapitulacija“ i da je „država u skoro bezizlaznoj situaciji“.

Jovanović, u pisanoj izjavi, naglašava da Aleksandar Vučić takvim izjavama širi neprihvatljivi defetizam, jer 1999. godine nije proglašena nikakva kapitulacija.

„Istina je sasvim drugačija. Kumanovskim vojno-tehničkim sporazumom, kao i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, definisani su uslovi prestanka borbenih dejstava i uspostavljanja mira. Navedeni uslovi ne samo da podrazumevaju da Kosovo i Metohija ostaju sastavni deo Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Republike Srbije, već predviđaju povratak određenog broja srpskih snaga bezbednosti na KiM“, naveo je predsednik DSS.

On smatra da prenebregavanje ovih činjenica ne predstavlja ni malo odgovorno ponašanje, jer se tako slabi pozicija Republike Srbije, i sledstveno osnažuje pozicija albanskih separatista na Kosovu i Metohiji.

„Ustav Republike Srbije, uz pomenute međunarodne pravne akte predstavlja jedini okvir za rešenje problema KiM i svi državni zvaničnici, a na prvom mestu predsednik Republike, moraju tog okvira da se pridržavaju“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari