Jovanović: Isključeni odbornici prekršili odluku da se ne ulazi u vlast sa naprednjacima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Izvršni odbor Demokratske stranke Srbije isključio je iz stranke Bojana Kalabu i Mirjanu Ostojić, odbornike ove stranke koji su glasali da novi predsednik beogradske opštine Stari grad bude Radoslav Marjanović iz Srpske napredne stranke.

Ne samo što su podržali vladajuću koaliciju, već je Kalaba postao i član opštinskog veća. To dvoje odbornika isključeni su iz stranke jer nisu poštovali stranačku disciplinu i stranačke odluke. Treći odbornik DSS nije glasao za izbor Marjanovića i zato, prema stranačkom statutu, nema osnova za isključenje iz stranke – kaže za Danas lider DSS-a Miloš Jovanović i dodaje da će za oko mesec dana predložiti u stranci uvođenje ozbiljnih i radikalnih mera kojim će se ovakva postupanja koja se ponavljaju iz godine u godinu sprečiti.

On napominje da je direktiva stranke bila vrlo jasna da se ne glasa i da se sačuva glasački listić, a to nije učinio niko od njih.

Na pitanje zašto je odluka troje odbornika DSS-a da podrže izvršnu vlast na Starom gradu toliko strašna, ako su već imali blagoslov stranke da glasaju za izbor Dušana Petrića, predsednika skupštine te beogradske opštine iz redova Srpskog patriotskog saveza, lider DSS kaže da je jedno zakonodavna, a drugo izvršna vlast.

„Ni ono prvo glasanje nije bilo po našem odobrenju, ali može da se toleriše, ali glasati za izvršnu vlast i čak postati njen deo nikako ne može da se toleriše. Oni su se oglušili o staru odluku DSS da se sa SNS ne ulazi u bilo kakvu vlast, a ta odluka je doneta odavno, pre svega zbog kosovskog pitanja, koja se tiče razgraničenja. Niko u stranci nije bio obavešten da će oni podržati i čak ući u izvršnu vlast, dok su glasanje za Petrića pravdali ličnim razlozima“, objašnjava Jovanović.

On je ranije za Danas izjavio da je pitao stranačke kolege koje su podržale izbor Petrića za predsednika Skupštine opštine Stari grad zbog čega su to uradili, a da je kao odgovor dobio da je predloženi kandidat iz stranke Aleksandra Šapića „dobar momak“, da ga lično znaju, da je „dobar kadar za obavljanje funkcije“.

Prema njegovim rečima, za neke odluke, kada je predlog vladajuće većine dobar, čak i kadrovski, a ne tiče se same vlasti, može da se glasa, ali ne sme da se bude deo vlasti sa SNS. Ovakvo postupanje odbornika, koji su „otišli“ u vladajuću većinu, prema Jovanovićevim rečima još jedan je razlog zašto se zalaže za promenu izbornog sistema, ali i za uvođenje radikalnih mera u DSS koje će obelodaniti za mesec dana i kojim će se sprečiti ovakva dalja postupanja koja se ponavljaju iz godine u godinu.

„Te konkretne mere biće zapravo resetovanje cele priče, što znači da se ovakvi ili slični potezi kao na Starom gradu više neće tolerisati.“

Lider DSS napominje i da su preletanja, možda i pritisci patologija političkog sistema u Srbiji.

„Dok god imate tu vrstu partitokratije, gde ljudi prosto strahuju za svoj posao, i ko zna šta još, to mora da se menja, jer ne može da funkcioniše kako treba“, ukazuje Jovanović.

On smatra da partije moraju da postoje, ali ne mogu da funkcionišu na način na koji danas funkcionišu u Srbiji. Prema Jovanovićevom mišljenju, prvi i glavni lek je da se promeni izborni sistem kako bi se smanjila snaga stranaka.

„To se razbija promenom izbornog sistema i glasanjem za ljude pod imenom i prezimenom, za ljude koji će imati ideologiju. Ovo je jedna banalnost političkog života, ali govori o moralnom posrnuću tih ljudi, ali i javne scene u Srbiji. Mi smo to osudili i u saopštenju rekli da je to iz koristoljublja“, navodi Jovanović.

Podsetimo, na čelo Starog grada izabran je Radoslav Marjanović iz Srpske napredne stranke glasovima 43 od ukupno 52 odbornika. Osam odbornika je bilo protiv, a jedan listić je bio nevažeći. Vladajuću koaliciju podržali su predstavnici SNS-a, njih 27, šest iz SPS-a, pet iz SPAS-a, tri „odbegla“ odbornika DSS-a, dok je dva glasa najverovatnije dao neko sa liste „Čuvari Starog grada“. Pet odbornika „Srca grada“ glasalo je protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari