Jovanović: Jedan kandidat opozicije 1Foto: Twitter / @LDP

Očekujem da se u narednim danima potencijalni predsednički kandidati Jeremić i Janković izjasne o predlogu da demokratska opozicija ima jednog kandidata i da se dogovorimo o podršci jednom kandidatu, prenosi LDP izjavu svog predsednika Čedomira Jovanovića.

Tako bi, po Jovanovićevoj oceni, bila stavljena tačka na petogodišnje lutanje opozicije, zbog kojeg se već plaća previsoka cena
 
„Predsednički izbori koji dolaze su prilika da se udare temelji političke alternative koja treba da uspostavi ravnotežu u zemlji i normalizuje narušene odnose. Jedina mogućnost da se to uradi na ozbiljan način je da se pred građane izađe sa jednim zajedničkim kandidatom i želim da javnost zna da LDP i ja lično nismo prepreka za tako nešto i poslednji smo koji u ovim izborima traže nešto za sebe“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi koju prenosi LDP.
 
Činjenica da imamo zajedničkog kandidata je dovoljno važna i ona garantuje da ćemo posle izbora moći da uradimo ono što pokušavamo da uradimo pet godina.
 
Srbija je mogla da sa zakašnjenjem od deset ili petnaest godina prihvati neke činjenice o kojima smo mi govorili na vreme – istinu o Kosovu, istinu o ratovima i zločinima iz devedesetih, značaj borbe za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini, istinu o 12. martu, ono što smo govorili da treba da uradi u ekonomiji i ono što smo tražili 2008, a što se rešava ove 2017. ili prošle godine – ali Srbija ne može sebi da dopusti da ono što mi pokušavamo da uradimo pet godina, počne da radi za petnaest, jer neće više biti ljudskog materijala za nešto tako.
 
Okolnosti u kojima se trenutno nalazimo, kao i svi oni koji su nezadovljni sadašnjom vlašću, od nas očekuju rezultat koji će uneti optimizam među građane i ohrabriti buduću saradnju opozicije.
 
„Sadašnji procenti, koji se daju kandidatima, ne znače ništa, jer su oni samo potencijalni rezultat našeg međusobnog nerazumevanja koji može proizvesti dalje frustracije i ljude udaljiti od politike“, smatra Jovanović.
 
Taj zajednički kandinat danas mora uvažavati potrebu društva koji očekuje da suprostavljanje kandidatu vlasti bude izraz naše ozbiljnosti da mu pružimo nepodeljenu podršku, iako taj kandidat ne može biti idealan i do kraja po meri svih. On ne sme popuštati na onim mestima na kojima mi kao opozicija ne možemo da pružimo snažan otpor i koja su važna za zemlju.
 
To su pitanja ljudskih prava, građanskih sloboda, medijskih sloboda, večita dilema i strateško političko opredeljenje između Evrope i Rusije, kao i pitanje zašto oni koji vode ovu državu mogu da obore javni dug zemlje, ali ne mogu da hrabro reše nagomilane probleme i relaksiraju atmosferu u društvu koja je svakog dana sve lošija?
 
„Ako mogu stranke vladajuće koalicije da, jedna po jedna, odustaju od već najavljenih kanidatura i da se njihovi lideri povlače u korist zajedničkog kanidata vlasti, najmanje što mi možemo da uradimo je da ponudimo isto to građanima koji očekuju takav potez od nas“, zaključio je Jovanovićč u pisanoj izjavi koju prenosi LDP. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari