Jovanović: Najviše razgovaramo sa Jankovićem 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Sa režimom smo spremni da razgovaramo samo o uslovima za normalno održavanje izbora u Beogradu i ostalim nivoima vlasti.

Fer i demokratski izborni uslovi su minimum koji je neophodan da bi zemlja krenula napred. O svim ostalim političkim pitanjima sa vlašću nemamo šta da razgovaramo. Ukoliko Saša Janković i njegov Pokret slobodnih građana ne bude hteo da nam se u tom razgovoru priključi, a učinićemo sve da se to dogodi, onda će svako za sebe donositi dalje političke odluke, kaže za Danas Nikola Jovanović, programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Jovanović kaže da tim oko Vuka Jeremića, direktora CIRSD-a, koji uskoro osniva svoju partiju, razgovara sa predstavnicima opozicionih stranaka, koje smatraju pravom opozicijom, kako kaže, od Dveri do DS, o izbornim uslovima i pravljenju zajedničkog dokumenta koji bi bio poslat vlasti kao vid pritiska da se režim o tome izjasni.

– Najviše razgovaramo sa predstavnicima PSG. Razgovori su u toku i još nema konkretnih rešenja. Mi imamo belu knjigu faulova sa predsedničkih izbora i listu normalnih izbornih uslova. I druge stranke imaju svoj stav o tome i na radnom nivou smo u kontaktu kako bi postigli dogovor, jer jedna stranka ili opcija tu temu ne može sama da izgura u javnosti i protiv vlasti. Izborni uslovi nisu ideološko pitanje – kaže on.

Na pitanje šta će se dogoditi kada zajednički dokument bude sastavljen, a Saša Janković se možda usprotivi da o tome razgovara sa predstavnicima vlasti, s obzirom na to da ističe da sa režimom nema razgovora, on odgovara da je Janković važan i ključan element za opoziciju i da će tim Vuka Jeremića učiniti sve da se zajednički stav oko izbornih uslova postigne. „Ako to ne bude moguće, svako će za sebe donositi političke odluke“, kaže Jovanović i podvlači da su uslovi za fer i slobodne izbore jedina tema o kojoj su u Jeremićevom timu spremni da sa vlašću razgovaraju, jer to pitanje smatraju najvažnijim. Ukoliko vlast bude ignorisala zahteve opozicije, poziv na bojkot nije isključena opcija. To kaže Vuk Jeremić.

„Vlastima treba da zajednički uputimo vrlo razumne i jednostavne zahteve na koje je teško reći: ‘Ne’. Ako oni ne budu ispunjeni, bojkot bi trebalo da bude na stolu. Naravno, što je više onih koji su spremni da stanu iza takve ideje, to će šanse za makar i delimično uspostavljanje pristojnih uslova biti veće“, rekao je Jeremić u intervjuu za NIN.

Od Saše Jankovića juče nismo dobili odgovor na pitanje da li u tom pokretu rade na izradi zahteva za fer izborne uslove, shodno trećem principu PSG koji glasi “ zajedno moramo da izborimo normalne izborne uslove“, kao i kakav je plan za ostvarivanje tog cilja.

U DS kažu da građanima treba pokazati odgovornost. „Demokratskoj stranci je cilj da smeni režim koji već pet godina siromaši i ponižava građane. Da bi se dogovorili oko bilo čega, pa i o izbornim uslovima, moramo prvo da sednemo za isti sto, na čemu DS insistira od početka. Ako ne možemo da razgovaramo onda svi principi i zahtevi padaju u vodu. Demokrate su posvećene nameri da odbrane građane Beograda od korupcije, siromaštva i primitivizma“, kaže Balša Božović, predsednik gradskog odbora DS.

Podsetimo, spremnost stranaka za saradnju oko izbornih uslova nikada nije dovođena u pitanje, pa čak ni onih koje se ideološki znatno razlikuju. Ipak, ta tema dugo nije bila na zajedničkom opozicionom stolu, bar ne javno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari