Jovanović: Nerazumna odluka Prištine 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Nerazumna odluka prištinskih vlasti da takse na srpske proizvode povećaju za 100 odsto ne sme ni na koji način da utiče na očuvanje mira na ovim prostorima i da bude povod za prekid dijaloga, oceniio je danas predsednik Liberlno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Naglašavajući da „CEFTA nije samo naš projekat, pa samim tim ni samo naša briga“, Jovanović je u saopštenju koje prenosi LDP, poručio da taj mere Prištine moraju bitu „poziv svim drugima koji učestvuju u tom sporazumu da stanu u odbranu njenih vrednosti i načela“ „Slobodna društva moraju težiti i slobodnoj i nesmetanoj trgovini, a međunarodne organizacije i protokoli, pa samim tim i trgovinski sporazumi, moraju biti garant normalnog funkcionisanja i saradnje između Srbije i Kosova“, istakao je Jovanović.

On sugeriše kako „Beograd i Priština nemaju pravo da svojim potezima na bilo koji način relativizuju sve ono što je do sada učinjeno u pregovorima i sve pomake koji su napravljeni“ u dosadašnjemk dijalogu o normalizaciji odnosa. „Provokacije ne doprinose normalizaciji odnosa na ovim prostorima i ne smemo više gubiti vreme na međusobna prepucavanja koja će svetu pokazati da nemamo razumevanja za život za koji smo se u prošlosti jedva izborili“, istakao je Jovanović.

Uz ocenu da će Srbija svoju robu prodati u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, Jovanović naglašava kako je „važnije od svega toga da se sačuva mir i da se klonimo međusobnih prepucavanja koja za svoj isključivi cilj imaju narušavanje teško uspostavljene kakve-takve stabilnosti u međusobnim odnosima“, navodi se u saopštenju LDP i Koalicije za mir. Sugeriše se da „ne postoji odgovor Srbije na mere Prištine, osim strpljenja i čuvanja bezbednosti u regionu“, uz ocenu da to „sada presudno zavisi od spremnosti političara da se uzdrže od bilo kakvih provokacija“.

„Umesto dogovora dva naroda, neodgovorni pojedinci, ohrabreni pogoršanjem situacije, pričaju o ratovima, sukobima, našim odgovorima, dok, u isto vreme, ne razumeju koliko je važno da Srbija nijednog trenutka ne pokaže znake agresije i želje za nekakvim osvetama, istako je Čedomir Jovanović. Naglašavajući da je „ljudima i ovde i u Prištini potreban mir“, Jovanović poručuje da mir ne može doneti ni sačuvati niko „ako to ne urade Srbi i Albanci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari