Jovanović: Nikako prekid dijaloga 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Odluka Apelacionog suda u Francuskoj o puštanju na slobodu Ramuša Haradinaja i ignorisanje zahteva da bude izručen Srbiji je očekivan epilog vešemesečnog iščekivanja šta će sud uraditi, izjavio je danas lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i naglasio da odluka ne sme biti izgovor za prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Sami smo se doveli u poziciju da drugi rešavaju naše probleme, pa je tako sada Francuska procenila koja će odluka biti manje štetna, da li ona koja će pratiti našu ljutnju i osećaj velike nepravde ili bes kosovskih Albanaca koji bi nastao u slučaju izručenja Haradinaja Srbiji, naveo je u pisanoj izjavi Jovanović.

Prema njegovoj oceni, svi narodi na Balkanu već dve decenije pokazuju razumevanje samo za svoje žrtve i veličaju kao heroje one koji su počinili najteže zločine i koji su bili predvodnici politike koja se završila u krvi.

Tako kosovski Albanci danas slave Haradinaja, kao što mi to činimo u slučaju Ratka Mladića ili Hrvati u slučaju Gotovine, ukazao je Jovanović.

Jovanović smatra da će slučaj Haradinaja sigurno dodatno otežati dijalog Beograda i Prištine, što bi značilo da u Srbiji i dalje živimo kao taoci neodgovorne Miloševićeve politike.

Žalim i poštujem sve žrtve kosovskog ludila, i Albance čija smo tela našli u masovnim grobnicama u Batajnici, i Srbe koji su stradali u zločinu na Radonjićkom jezeru i hiljade ljudi za čijim ostacima tragamo i dalje i jedni i drugi. Te žrtve obavezuju, opominju i zahevaju više odogovrnosti kod svih, poručuje lider LDP.

Odluka francuskog suda ne sme biti izgovor za eventualni prekid razgovora predstavnika Beograda i Prištine, jer time dovodimo u opasnost celo kosovsko društvo i sve građane Srbije, pošto se nalazimo u periodu konstantnog podizanja tenzija i pretnjama novih ratova i sukoba, smatra on.

Jovanović zaključuje da srpsko tužilaštvo za ratne zločine sve dokaze o zločinima Ramuša Haradinaja treba da preda nedavno formiranom specijalnom tužiocu za ratne zločine OVK na Kosovu i na taj način stvarno zaštiti porodice svih žrtava rata na prostoru Kosova i pruži im bar malo pravde posle razočarenja koje su danas osetili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari