Jovanović: Niko nema pravo da dovodi u pitanje opozicionu ulogu LDP 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je povodom 12. godišnjice rada te stranke, da niko nema pravo da dovodi u pitanje njenu opozicionu ulogu jer je svaki dan svog postojanja provela kao opozicija svakoj republičkoj vlasti.

 „To pravo posebno nemaju oni koji su od osnivanja LDP-a bili vlast, deo vlasti, ili zauzimali važne državne funkcije“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi i najavio da će LDP u narednom periodu biti posvećana reformi organizacije, unutarpartijskoj diskusiji o ideološkim postulatima i pojačanim prihvatom onih koji žele da nastave borbu koju LDP oduvek vodi.

Jovanović je objavio 12 stavova povodom 12. godišnjice rada stranke u kojima je ocenio da je stabilnost Srbije moguća samo u okviru evroatlantskih integracija kao i da bez pristupanja Evropskoj uniji i NATO Srbija neće imati stabilnost potrebnu za ubrzani ekonomski i društveni razvoj.

 12 stavova za 12 godina LDP-a

 1.

Prosperitet Srbije zavisi od njenog odlučnog raskida sa kolektivizmom i šovinizmom. Samo društvo slobodnih kosmopolitskih individua umesto društva ksenofobične gomile vodi Srbiju u budućnost.

 2.

Da bi napredovala, Srbija mora biti zemlja slobodne misli, slobodnih ljudi, slobodnog tržišta i slobodnih medija. Liberalnost Srbije prema novom, kao i demokratija koja počiva na fer izborima i pravednim institucijama jedini su garanti opstanka Srbije u XXI veku.

 3.

Budućnost Srbije ne može biti zasnovana na mržnji prema političkim protivnicima, pripadnicima drugih nacionalnosti i religija, kao i netrepeljivosti prema svakom drugom obliku različitosti. Nijedno nasilno rešenje nije adekvatno rešenje bilo kog konflikta ili neslaganja u Srbiji. Koreni svega ovoga leže i u nedovoljnom i neadekvatnom ulaganju u obrazovanje i kulturu, što će, ako se nastavi, ostaviti još tragičnije posledice za buduće generacije.

 4.

Opstanak Srbije zavisi od ostanka mlade generacije u njoj. Zbog zaostajanja u razvoju Srbije u odnosu na Evropu i region mladi odlaze. Zbog toga je najveća briga Srbije u ovom trenutku da se izvrše hitne i sveobuhvatne reforme politike, društva i ekonomije, koje će kao rezultat dati Srbiju kakvu žele njeni mladi, stručni i talentovani, a ne besperspektivna i izmanipulisana glasačka većina starije generacije.

 5.

Stabilnost Srbije moguća je samo u okviru evroatlanskih integracija. Bez pristupanja Evropskoj uniji i NATO, Srbija neće imati onu stabilnost koja je potrebna za neophodni ubrzani ekonomski i društveni razvoj.

 6.

Srbija koja je nastala posle 5. oktobra nije završila, a negde nije ni započela, svoju modernizaciju i potpuni raskid sa politikom nastalom u vreme Slobodana Miloševića. Taj posao je prekinut ubistvom Zorana Đinđića, taj posao mora biti završen i taj posao još čeka da bude završen. Svi koji su imali zabludu da se to može odgoditi, sišli su sa vlasti i biće zaboravljeni u istoriji.

 7.

Srbija svoju suverenost ne može ni dokazivati ni uspostavljati tako što tvrdi da je ima tamo gde je u realnosti nema. Uspostavljanje najboljih odnosa sa Kosovom, kao i sa svim ostalim zemljama u regionu, jedini je način da Srbija uspostavi i zadrži pravi i pozitivni značaj koji ima za region i Evropu.

 8.

Zadovoljavajući, a to znači veliki, privredni rast Srbije nije moguć bez odustajanja od shvatanja državne administracije i javnih preduzeća kao veštačkog i nerentabilnog načina smanjivanja nezaposlenosti, posebno među članovima vladajućih stranaka. Ekonomsko i svako drugo zaostajanje neće biti umanjeno politikom koja smatra poželjnima samo investiticije sa zastarelom tehnologijom, potrebom za nekvalifikovanom i jeftinom radnom snagom i željom da se posluje uz pomoć državnih subvencija.

 9.

Put kojim Srbija treba da ide u budućnosti mora se odrediti u otvorenom i pozitivnom dijalogu unutar politike i celog društva. Rasprava koja se sada odvija je necivilizovana populistička svađa koja se ne odnosi na kvalitet celokupnog sistema, već na količinu i kvalitet vlasti koju ima nekolicina ljudi na vrhu tog sistema, a posebno prvi među nekolicinom. Takva rasprava neće rešiti probleme koje Srbija ima, kako god da se rasprava završila, naprotiv, samo će nova nekolicina nefunkcionalnih zameniti svoje prethodnike.

 10.

Liberalno-demokratska partija je svaki dan svog dvanaestogodišnjeg postojanja provela kao opozicija svakoj republičkoj vlasti i niko nema pravo da dovodi u pitanje njenu opozicionu ulogu i u sadašnjim vremenima. To pravo posebno nemaju oni koji su od osnivanja LDP-a bili vlast, deo vlasti, ili zauzimali važne državne funkcije.

 11.

LDP će naredni period posvetiti reformi unutar svoje organizacije, unutarpartijskom diskusijom o svojim ideološkim postulatima i pojačanim prihvatom u svoje redove svih onih koji žele da nastave borbu koju LDP oduvek vodi: protiv svake vrste zaostalosti, protiv svakog oblika gušenja ljudskih sloboda i protiv svake pojave šovinizma. Ova diskusija će obuhvatiti i ocenjivanje mog dosadašnjeg rada kao predsednika stranke.

 12.

LDP poziva sve ljude liberalnih uverenja, sve one koji uvažavaju i poštuju ljudska i manjinska prava, sve protivnike kolektivizma, šovinizma i populizma da se pridruže borbi naše partije za bolju Srbiju. Na taj način će se konačno dokazati da su najveće patriote svi oni koji su u prethodnih 30 godina proglašavani najvećim izdajnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari