Jovanović: Novi Zakon o glavnom gradu skrivan od odbornika, produbiće političku krizu u Beogradu 1Nikola Jovanović Foto: Narodna stranka

Šef odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da donošenje novog Zakona o glavnom gradu bez javne rasprave, bez znanja odbornika i po hitnoj proceduri, najbolje pokazuje prezir gradske vlasti prema demokratskim procedurama i svojim sugrađanima.

„Zašto je zamenik gradonačelnika Goran Vesić krio tekst zakona i lišio građane i njihove odbornike mogućnosti da ga učine boljim, možemo samo da naslutimo“, naveo je u pisanoj izjavi Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Jovanović je dodao da Vesić nije hteo da javnost bude upoznata sa činjenicom da ovim predlogom zakona Beograđani gube mogućnost da sami biraju svoje predstavnike u savetu mesnih zajednica.

„Motiv za sakrivanje teksta zakona od beogradskih odbornika može da bude i to što zakon predviđa da gradska uprava više ne odgovara izabranim predstavnicima građana, to jest Skupštini Beograda, već samo gradskom veću, u kojem Vesić sedi i komanduje“, istakao je Jovanović, a prenosi pres služba Narodne stranke.

Takođe, gradonačelnik i veće više nisu u obavezi da skupštini grada podnose izveštaje na šest meseci, dodao je Jovanović.

Skupština Srbije trebalo bi danas da razmatra izmene i dopune Zakona o glavnom gradu.

„Gradska vlast će ovaj predlog zakona predstaviti kao veliki korak ka decentralizaciji, što je obična laž“, naveo je Jovanović.

„Niko nije toliko urušio gradske opštine i centralizovao nadležnosti u gradu kao SNS i Goran Vesić od 2014. godine. Gradskim opštinama je oduzeta mogućnost da izdaju poslovni prostor, čime su im dramatično smanjeni prihodi. U ovom periodu su i Gradu  Beogradu oduzimane nadležnosti, kao što su pravo da ima svoj javni servis i nadležnost u oblasti vodoprivrede“, dodao je Jovanović.

Jovanović je istakao da usvajanje novog zakona krišom i sa isključivo propagandnim motivima neće popraviti situaciju, već je samo pogoršati i produbiti političku krizu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari