Jovanović: Pokretom "Metla 2020" počistićemo partokratiju u Srbiji 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je cilj formiranja pokreta „Metla 2020“ da „počisti“ partokratiju u Srbiji.

„Nisu problem političke stranke kao takve, problem je način na koji one kod nas funkcionišu. Zarobile su i otele državu, otud partijsko zapošljavanje, kontrola finansijskih tokova od stranaka na vlasti a otud i užasna medijska scena koju one kontrolišu“, kazao je Jovanović u intervjuu za „Blic“ izdanja za četvrtak.

Kako je objasnio, taj pokret nudi promenu izbornog sistema kojim će se omogućiti građanima da biraju svoje predstavnike „po imenu i prezimenu“.

„Dobićete članove stranaka koji ne crpe snagu isključivo od lidera, već i od svog sopstvenog imena. Time će se razbiti snaga i kompaktnost stranačkih organizacija koje više neće boći da razorno utiču na javni život“, rekao je on.

Osnivanje pokreta „Metla 2020“ inicirao je Jovanović, a pored DSS-a pokret za sada čine predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, lokalna organizacija iz Kraljeva koju vodi Ivan Matović, Pokret za život Zlate Djerić i Grupa eksperata za preporod (GEPS) Jovana Filipovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari