Jovanović predsedničkom trkom „bustuje“ kampanju za parlament 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Osnovni cilj i najveći domet predsedničke kandidature Miloša Jovanovića jeste da koaliciji NADA, ispred koje se kandiduje, obezbedi veću vidljivost i neophodne glasove za prelezak cenzusa na parlamentarnim izborima, ocenjuju politikolozi za Danas.

Mimo toga, teško je zamisliti da bi Jovanović mogao postići neki veći uspeh, kao što je ulazak u drugi krug predsedničke trke, saglasni su naši sagovornici, ali objašnjavanju da je iz ugla koalicije oko Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) politički potpuno razumno da već sada uđu u ovakvu kampanju i pokušaju da obezbede sebi dodatne poene.

Iako predsednički izbori još uvek nisu zvanično raspisani i u opticaju su dva datuma za njihovo održavanje – 3. ili 17. april 2022, koalicija NADA oko DSS i POKS-a prva je predstavila svog kandidata.

Predsednik DSS Miloš Jovanović najavio je da će ući u trku sa predsednika Srbije i odmah i otpočeo kampanju mitingom u Novom Sadu a zatim i pozivom kolegama iz opozicije da istaknu svoje kandidate ili podrže Jovanovića.

Bojan Klačar, politikolog i programski direktor CeSID-a, kaže za Danas da je iz ugla ove koalicije bilo potpuno logično da kampanju počnu sada, što pre, kako bi izbegli „gužvu“ koja će nastati kada počne kampanja i svi istaknu svoje kandidate.

– Prvi razlog za ovakav njihov potez je to što sada lakše može da se dođe do medija i birača. Kada počne kampanja tu će već biti dvadesetak lista i veliki broj kandidata i tada će biti veoma teško da dođete do ljudi ako nemate resurse. A oni ih nemaju toliko, smatra Klačar.

Osim toga, drugi motiv za prededničku kandidaturu Jovanovića jesu dodatni glasovi koje bi to moglo da donese čitavoj koaliciji na parlamentarnim izborima.

– To je „bustovanje“ njihove kampanje za parlamentarne i beogradske izbore. Ide se na personalizaciju koja kao krajnji cilj treba da omogući dobar rezultat, prevashodno na parlamentarnim izborima, a ne pobedu Miloša Jovanovića kao predsednika. Motiv je da on kao prepoznatljivo lice omogući dobar izborni rezultat čitave koalicije na parlamentarnim izborima, gde po svim istraživanjima imaju šanse da pređu cenzus, ističe Klačar.

Kao dodatan razlog zašto koalicija NADA uopšte ima kandidata na predsedničkim izborima, Klačar navodi „dobro pravilo u politici“ koje glasi da ne treba propuštati nijedne izbore, zato što birači u tom slučaju mogu da zaborave na tu političku opciju i da se vežu za neke druge kandidate.

– To je posebno važno za takozvane manje stranke da održavaju priustnost, sprečavaju da njihovi birači odu ka drugim sličnim strankama, konkurenciji. A konkurencija na konkretnom polju na kome je koalicija NADA – desni centar, kod nas je prilično velika, ističe on.

Politikolog Mladen Mrdalj iznosi isto zapažanje da kandidatura Miloša Jovanovića treba da osigura DSS-u i POKS-u mesta u Skupštini.

– On se kandiduje da bi ugrabio što više medijskog prostora za koaliciju, kako bi nekako prevalili 3% i ništa više. Kad prevale census, što očekujem, videćemo da li će moći da održe slogu do sledećih izbora, kaže Mrdalj.

Za ostatak opozicije, ova kandidatura može biti korisna, kako ukazuje Mrdalj, jer već broj kandidata znači manje glasova za vlast.

– Ono što je bitno za opoziciju je da i ovi kandidati koje (bivša?) bojkotujuća opozicija smatra Vučićevim agentima u stvari diže izlaznost čime se smanjuju Vučićeve šanse za pobedu u prvom krugu. Kada bi odnos Vučića i DSS bio tako prost odnos subordinacije, onda bi koalicija sa monarhističkom partijom bila dovoljno uverljiv izgovor da se ne izbaci predsednicki kandidat, naglašava Mrdalj.

Za ovakve procene je po oceni Klačara rano, jer treba prvo videti ko su drugi kandidati opozicije i koliko će ih biti, kako on kaže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari