Jovanović: Promena preambule Ustava neprihvatljiva 1

Demokratska stranka Srbije nikako neće podržati novu Vladu Srbije, bez obzira na to ko bude na njenom čelu.

Očigledno je da će to biti vlada kontinuiteta, a DSS je protiv politike koja se u Srbiji godinama sprovodi. Ne slažemo se po pitanju ekonomske politike koja se vodi jer je reč o konceptu koji se zasniva na stranim investicijama, ali ni po pitanju spoljnopolitičke orijentacije budući da je strateški cilj Srbije članstvo u EU. Novi DSS će biti oštar kritičar vlade, kaže u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, novoizabrani predsednik Demokratske stranke Srbije .

*Pored radikala i LDP, i DSS se odazvala na poziv Vučića i otišla na konsultacije o novoj vladi. Zbog čega vi niste, kao ostatak opozicije, bojkotovali taj razgovor ako već znate da nećete podržati novu vladu?

– Zato što poštujemo institucije i zato što smo hteli da čujemo razjašnjenja određenih stavova koje je predsednik Republike iznosio proteklih dana. Inače, ne mislim da je bojkot konsultacija predstavljao u bilo kom smislu ozbiljan način opozicionog delovanja.

* Da li je tokom razgovora bilo reči da možda i vi na neki način podržite novu vladu, ili i dalje ostajete opozicija vladajućoj koaliciji Vučiću?

– Naravno da nije bilo reči o našoj podršci vladi jer imamo suštinska neslaganja u vezi sa politikom koju će ona voditi. Ostajemo ono što smo i bili – istinska opozicija vladajućem režimu.

 * Opozicija koja sebe naziva demokratskom i proevropskom tvrdi da je Vučićeva vlast nedemokratska, autokratska i da zalazi u diktaturu. Delite li njihovo mišljenje? 

– Tačno je da postoje tendencije zaobilaženja institucionalnih mehanizama. Primer rušenja u Savamali predstavlja svakako najbolju ilustraciju jednog takvog manira. Da li se može govoriti o diktaturi, to je već ozbiljnije pitanje i zahteva otklon od politikanstva i politikantskih optužbi. Meni se čini da navedeni termin ne odgovara realnosti koja trenutno vlada u zemlji.

* Da li vam je Vučić objasnio šta će podrazumevati unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji i može li se desiti da epilog tog dijaloga možda bude priznanje Kosova?

– Čuo sam nešto više i ostao sam podjednako zabrinut kao i pre odlaska. Za novi DSS ne može biti dijaloga u vezi s tim da li ćemo ili ne braniti državnu teritoriju već samo kako ćemo to činiti.

 * Najavljuje se i promena Ustava, navodno zbog potrebe pridruživanja EU, ali da li će ona po vama značiti i brisanje preambule. Ako neće, šta bi se onda menjalo u Ustavu?

– Za nas je apsolutno neprihvatljivo brisanje ili menjanje preambule i taj stav smo preneli predsednik. S druge strane, čuli smo spremnost da se princip vojne neutralnosti podigne na viši normativni nivo i usvoji Zakon o vojnoj neutralnosti. Mi smo tokom januara takav predlog zakona već podneli i nadamo se da ce biti podržan kako od vlasti, tako i od dela opozicije.

* Kažete da će se novi DSS razlikovati od stranke Vojislava Koštunice. U čemu?

– U tome što je spreman da napravi bilans proteklih sedamnaest godina i ponudi nova rešenja. U svemu ostalom, a naročito u državotvornosti, ostajemo apsolutno verni svojoj prošlosti.

 * U svom govoru na izbornoj skupštini upadljivo ste kritikovali „petooktobarsku republiku“ čiji su efekti bili katastrofalni. Zbog čega toj republici ne dajete prelaznu ocenu?

– Osvrnite se oko sebe pa recite vi meni da li biste joj dali prelaznu ocenu? Nije ovde reč o emocijama ili opravdanjima. Ne možemo više sebi da priuštimo takav luksuz. Reč je o hladnoj i objektivnoj konstataciji koja je neophodna da bismo videli kako dalje.

Novi čelnik gradskog odbora

* Spremate li se za beogradske izbore i da li ćete imati kandidata za gradonačelnika?

– Prvi cilj nam je da podignemo gradski odbor u Beogradu, koji će takođe imati novog prvog čoveka. Uporedo radimo na platformi koju ćemo ponuditi Beograđanima. Sve ostalo ćemo videti nakon toga. 

Slaganje sa vlašću

 * Smeta li vama u DSS kada vas ostatak opozicije izopštava, uz opasku da niste prava opozicija. Da li je DSS opozicija?

– Ne smeta mi apsolutno ništa i ne okrećem se shodno pravcu vetra. Jedino što me čudi je da optužbe, koje su inače bez ikakvog osnova, dolaze neretko od delova opozicije koji se sa Vučićem politički zapravo slažu. Razlika je što oni nisu na vlasti a on jeste, ali su im ciljevi zajednički. Jedan od njih se tiče „bezalternativnog“ evropskog puta naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari