Jovanović: Prvih sto dana Vlade izraz kontinuiteta ove vlasti 1Foto: Aleksandar Levajković/Fonet

Sto dana Vlade Srbije i novi kabinet Ane Brnabić doneli su politiku kontinuiteta sa prethodnim vladama, ponavljajući greške zbog kojih Srbija i dalje luta, pre svega na spoljnopolitičkom planu, piše u saopštenju LDP.

Paralelno sa tim procesima, umesto smirivanja tenzija u društvu i prevazilaženja dubokih podela među građanima, dobili smo nastavak politike koja u prvom planu ima neprestani rat između vlasti i opozicije, u kojoj se potrebe ljudi i njihovi prioriteti stavljaju u drugi plan.

Stidljivo najavljivani dijalog o rešavanju pitanja Kosova za sada je ostao samo najava, dok se sa druge strane svakoga dana otvara neka nova kriza u regionu, što generiše dalju destabilizaciju i nepoverenje koje vlada među državama Balkana.

Nerešeni odnosi u Bosni i Hercegovini, svakodnevno nerazumevanje sa Hrvatskom, prekid razgovora sa kosovskim Albancima i  otvoreno pitanje našeg učešća u skorim događajima u Makedoniji samo su neki od nasleđenih problema na koje ni ova vlada nema odgovore.

Umesto priče o ubrzanim evrointegracijama, dobili smo dopisivanja se Briselom, u kojima se opet pozivamo na pitanja iz međunarodnog prava i tražimo alibi za sopstvenu nesposobnost i manjak hrabrosti da otvorimo dijalog o pravim uzrocima ratova na prostoru bivše Jugoslavije, zbog kojih smo i ostali na marginama događaja u Evropi i bez saveznika sa kojima se ni danas ne razumemo.

Unutrašnja politika postala je poligon za partijska razračunavanja, dok su priče o slobodi medija, ugroženosti manjinskih grupa, promeni Ustava zamenjene temama i aferama u kojima su glavni akteri ministri i službenici Vlade koji su u konstantnom sukobu sa delom javnosti i društva, piše u saopštenju.

Takvih sto dana Vlade dodatno sužava perspektivu Srbije, što ostavlja prostor da sadašnja vlast, kao i svaka od 2004. godine, ostavi iza sebe situaciju u kojoj se stalno počinje iz početka, dok se nerešeni problemi vraćaju samoj vlasti u lice i uzrokuju njen brzi pad.

Ulazak Srbije u NATO, dodatno ubrzanje pri ulasku u EU, raskidanje bliskih kontakata sa Rusijom i smanjenje njenog uticaja, promena Ustava, istorijsko pomirenje sa Kosovom i miran region lišen destabilnosti jedina je politika koja može izdržati test vremena. Svako odugovlačenje i politika neutralnosti, iza koje se krije populizam i stah od gubitka vlasti, samo su već viđeni pokušaji da se zemlja održi na površini bez ikakve odgovornosti onih koji je vode, što uvek ima svoj rok trajanja, stoji u saopštenju LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari