Jovanović: Šansu tražiti u dijalogu sa kosovskim Albancima 1Čedomir Jovanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Današnja izjava šefa Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, da će Srbija zatražiti hitnu raspravu u Savetu bezbednosti UN vezanu za pitanje vlasništva nad imovinom rudnika Trepča predstavlja politički i bezbednosno rizičan potez. 

 

Koji preti da, u slučaju neodgovornosti i druge pregovaračke strane u Briselskom sporazumu, destabiliše region koji je već u stanju pogoršanih odnosa, rekao je lider LDP Čedomir Jopvanović, navodi se u saopštenju ove partije.

Kako je naveo Jovanović, alternativa miru i dobrim odnosima Beograda i Prištine ne postoji, tako da Vlada Srbije ima obavezu da smiri potencijalne tenzije u društvu, gde pametna diplomatska aktivnost, u kojoj će se pokušati određena moguća zaštita imovine, treba da zameni političku histeriju i želju za osvetom zbog nekakvog nasilnog preotimanja imovine. Imajući to u vidu, od ključnog je značaja da se ne daju politički neodmerene izjave i radi na dijalogu sa kosovskim Albancima u duhu dosadašnjih pregovora i potpisanih dogovora.

– U vremenu i svetu u kojem se nalazimo, u kome se ubrzano menjaju spoljne političke okolnosti, Srbija se nalazi u poziciji u kojoj nas jedan pogrešan korak osuđuje na život u zemlji u kojoj će preovladati ruski uticaj i njen interes, što će povećati opasnost od sukoba i pogoršanja odnosa sa susedima.

Pošto pokušaji Rusije da se Crna Gora spreči u evroatlanskim integracijama, neskrivenom političkom i finansijskom pomoći opoziciji, ne daje rezultate, Srbija ostaje poslednje uporište u ovom delu Evrope za širenje takve politike, koja treba da posluži Rusiji kao još jedno sredstvo u njenom konfliktu sa Zapadom – rekao je Jovanović, navodi se saopšetnju.

Prema Jovanovićevim rečima, takav potencijalni razvoj događaja, u kojima Srbija po nečijim zamislima i planovima treba da ostane izolovano ostrvo preko čije kičme će se krojiti regionalna mapa i politika, traži od nas povećan nivo odgovornog diplomatskog delovanja, u kojem nema mesta retorici koja nas je već sve zajedno skupo koštala u bližoj prošlosti.

– Moramo biti spremni na dugotrajan dijalog, što ne isključuje borbu za sopstvene interese, ali uvek svesni činjenice da ni međunarodna zajednica nije jedinstvena, i da kao nikada pre naša budućnost zavisi isključivo od naše spremnosti da pravimo kompromise koji regionu omogućavaju trajan mir – istakao je lider LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari